11th Gen Civic Forum banner
121 - 130 of 130 Posts
Tak, przy wzroście temperatur osiągam teraz średnio 56 mpg na zbiornik, z 47 w całym okresie użytkowania, w tym kanadyjską zimą
2025 Civic Hybrid Sport Touring Hatchback.
Urban Grey Pearl. Halifax NS
Mam 11 000 km po 6 miesiącach - podróż do NL - pierwsza wymiana oleju w przyszłym tygodniu (nieco później niż planowałem) z rotacją kół. Jestem bardzo zadowolony z przebiegu - taki sam jak Twój 56 - 58 mpg.
LTM

Przy około 3000 mil na liczniku, zużycie paliwa stale rośnie. Ostatnie tankowanie zarejestrowało 58,3 MPG na dystansie 465 mil, mierzone przy dystrybutorze. Jestem pod wrażeniem.

Przy przebiegu 10 000 mil (16 093 km) w moim prawie rocznym Hybrid HB Sport Touring, oto moje obserwacje dotyczące zużycia paliwa. Przy zwykłej jeździe z prędkością 62 mil na godzinę lub 100 km/h na autostradzie i prędkościach miejskich (30+ mil na godzinę) z podziałem 50/50 na jazdę autostradową i miejską, przy chłodnej pogodzie w ostatnich tygodniach (niewielkie użycie klimatyzacji), moje ostatnie dwa tankowania wykazały 58,3 MPG lub 4,03 l/100 km mierzone na stacji benzynowej. Przy cieplejszej pogodzie z włączoną przez cały czas klimatyzacją, nadal wynosiło około 53 MPG lub 4,44 l/100 km. Gorsze są okresy zimowe. W miesiącu lutym faktycznie zmierzono 40,5 MPG lub 5,8 l/100 km.

Myślę, że nawyki kierowcy i temperatura zewnętrzna z pewnością mocno wpływają na zużycie paliwa. Podczas jazdy autostradą ze średnią prędkością 78 mil na godzinę (125 km/h), komputer pokładowy wskazywał zużycie 44 MPG (5,35 l/100 km).

Przy 10 000 mil (16 093 km) dla mojego prawie rocznego Hybrid HB Sport Touring, oto moje obserwacje dotyczące zużycia paliwa. Przy zwykłej jeździe z prędkością 62 mil na godzinę lub 100 km/h na autostradzie i dowolnej prędkości miejskiej (30+ mil na godzinę) z podziałem 50/50 na jazdę autostradową i miejską, podczas chłodnej pogody ostatnich kilku tygodni (niewielkie użycie klimatyzacji), moje dwie ostatnie tankowania wykazały 58,3 MPG lub 4,03 l/100 km mierzone na dystrybutorze. Podczas cieplejszej pogody z włączoną przez cały czas klimatyzacją, nadal uzyskiwałem około 53 MPG lub 4,44 l/100 km. Gorsze są okresy zimowe. W miesiącu lutym faktycznie zmierzono 40,5 MPG lub 5,8 l/100 km.

Myślę, że nawyki jazdy i temperatura zewnętrzna z pewnością mają duży wpływ na zużycie paliwa. Podczas jazdy autostradą, gdzie średnia prędkość wynosiła 78 mil na godzinę (125 km/h), komputer pokładowy wskazywał 44 MPG (5,35 l/100 km). Hybrydy są takie same jak silniki spalinowe, szybsza jazda zużywa więcej paliwa.
Takie są wyniki, jakich bym się spodziewał. Twoja analiza jest moim zdaniem trafna, ponieważ śledzę to samo - jednak nie miałem jeszcze sezonu zimowego. Jestem w Nowej Szkocji. 2025 Civic Hybrid Sport Touring.

To są wyniki, których bym się spodziewał. Pana analiza jest moim zdaniem trafna, ponieważ śledzę to samo – jednak nie miałem jeszcze sezonu zimowego. Jestem w Nowej Szkocji. Civic Hybrid Sport Touring 2025.
Jestem w Toronto. Moje obserwacje polegały na tym, że silnik spalinowy włączał się znacznie częściej zimą. Dodatkowo mam opony zimowe i to na pewno ma wpływ na niższy przebieg. Z internetu, który dużo czytałem, wynika, że wiele osób twierdzi, iż Toyota lepiej poradziła sobie zimą (ich różnice w przebiegu między sezonami nie są tak duże jak w Hondzie).

Mam ten sam pojazd w kolorze Urban Grey Pearl. Czuję, że system hybrydowy nie działa tak, jak powinien. 🤔 Teraz, gdy pogoda robi się chłodniejsza - jestem w Halifax NS. więc będzie ciekawie. Masz opony zimowe - czy zamontowałeś je na felgach OEM, czy kupiłeś nowe felgi? Ponieważ tarcze hamulcowe w modelu hybrydowym są większe i wymagają felgi o większym cofnięciu. (tj. +50) nie mogę znaleźć stalowej felgi, więc musiałem kupić aluminiową 18-calową z cofnięciem +50. ponieważ pojazd nie ma koła zapasowego, a ja miałem dość długą podróż - kupiłem aftermarketowe 18-calowe koło z cofnięciem +50 i oponę, aby mieć koło zapasowe - na pewno trochę kłopotliwe. Mam nadzieję, że tej zimy zaparkuję civica na kilka miesięcy - jest za niski i nie ma napędu na wszystkie koła. Mamy Subaru 2018 lepiej wyposażone do jazdy zimą, więc mam nadzieję, że poradzimy sobie z jednym pojazdem - ale jestem bardzo ciekawy, jak radzisz sobie z oponami zimowymi w Civicu. I twoje obawy dotyczące przebiegu. pozdrawiam LTM

Mam ten sam pojazd w kolorze Urban Grey Pearl. Mam wrażenie, że system hybrydowy nie działa tak, jak powinien. 🤔 Teraz, gdy pogoda staje się chłodniejsza – jestem w Halifax NS. więc to będzie interesujące. Masz opony zimowe – czy zamontowałeś je na oryginalnych felgach aluminiowych, czy kupiłeś nowe felgi? Ponieważ tarcze hamulcowe są większe w modelu hybrydowym i wymagają felgi o głębszym osadzeniu. (tj. +50) nie mogę znaleźć stalowej felgi, więc musiałem kupić aluminiową 18-calową z osadzeniem +50.
Ponieważ pojazd nie ma koła zapasowego, a ja miałem zamiar wybrać się na dość długą podróż – kupiłem aftermarketowe 18-calowe koło z osadzeniem +50 i oponę, aby mieć koło zapasowe – trochę kłopotliwe na pewno. Mam nadzieję, że tej zimy zaparkuję civica na kilka miesięcy – jest za niski i nie ma napędu na wszystkie koła. Mamy Subaru z 2018 roku, lepiej przystosowane do jazdy zimą, więc mamy nadzieję, że poradzimy sobie z jednym pojazdem – ale jestem bardzo ciekawy, jak radzisz sobie z oponami zimowymi w Civicu. I twoje obawy dotyczące przebiegu.
Pozdrawiam LTM
Mam ten sam Urban Grey Pearl :). Wulkanizator zasugerował felgi 17-calowe do mojego zestawu opon zimowych. Miałem Pirelli Ice Zero na tych felgach FDR HD217SB 5x114.3. Pierwotnie miałem kupić Bridgestone Blizzak WS90, które polecił warsztat, ale w tym czasie były niedostępne. Muszę przyznać, że 17-calowe koła zapewniają nieco większy komfort jazdy, ponieważ mają profil 50R, a nie 45R. Tak czy inaczej, nie jeżdżę zbyt często sportowo, a zimą bezpieczeństwo jest najważniejsze, więc 17 cali to dla mnie logiczny wybór. ŻADNE OEM dla mnie, bo są za drogie. Nie wiem dużo o zimie w NS, ale mieliśmy gorzką zimę w Toronto w porównaniu do poprzednich lat i nie miałem problemów z tym zestawem. Prześwit jest na pewno trochę niski zimą, ale kilka centymetrów śniegu to nadal nic. Wszystko powyżej 5 cali, użyję mojego CR-V z napędem na cztery koła. ;) Trochę głośne, ale to opony zimowe z szerszym bieżnikiem. Po prostu muszę pogodzić się z niższym przebiegiem w miesiącach zimowych (patrz mój zapis paliwa). Jedyną rzeczą, na którą zwracam uwagę, są krótkie podróże (poniżej 10 km), ponieważ boję się, że silnik spalinowy z bezpośrednim wtryskiem nie zostanie w pełni rozgrzany i będę musiał go wyłączyć. Unikanie gromadzenia się nagaru dla długowieczności jest moją praktyką. (to jest układ z bezpośrednim wtryskiem, więc czyste spalanie nie jest ich mocną stroną)
Planuję również kilka dłuższych podróży, ale brak koła zapasowego jest trochę niepokojący. Potrzebuję koła zapasowego, nawet z członkostwem CAA. Szukam rozmiaru dojazdowego, a nie pełnowymiarowego koła zapasowego, ponieważ myślę, że zajmie ono zbyt dużo miejsca w bagażniku. Długa historia, nie wiedziałem, że hybryda nie pasuje do haka holowniczego, który działa w modelach 2022-2024, ale nie w 2025, więc musiałem włożyć rower do środka.

Attachments

Mam też ten sam Urban Grey Pearl :). Wulkanizator zasugerował felgi 17-calowe do mojego zestawu opon zimowych. Miałem Pirelli Ice Zero na tych felgach FDR HD217SB 5x114.3. Pierwotnie miałem kupić Bridgestone Blizzak WS90, które polecił warsztat, ale były wtedy niedostępne. Muszę przyznać, że 17 cali zapewnia nieco większy komfort, ponieważ są to opony 50R, a nie 45R. I tak nie jeżdżę zbyt dynamicznie, a zimą bezpieczeństwo przede wszystkim, więc 17 cali to dla mnie logiczny wybór. ŻADNE OEM dla mnie, bo są za drogie. Nie wiem za dużo o zimie NS, ale mieliśmy mroźną zimę w Toronto w porównaniu do poprzednich lat i nie miałem problemów z tym zestawem. Wysokość prześwitu jest oczywiście nieco niższa zimą, ale kilka centymetrów śniegu nadal nie stanowi problemu. Przy ponad 5 calach użyję mojego CR-V z napędem na cztery koła. ;) Trochę głośno, ale to opony zimowe z grubszym bieżnikiem. Po prostu muszę pogodzić się z niższym przebiegiem w miesiącach zimowych (patrz moje zapisy paliwa). Jedyną rzeczą, na którą zwracam uwagę, są krótkie podróże (poniżej 10 km), ponieważ obawiam się, że silnik benzynowy ICE nie zostanie w pełni rozgrzany i będę musiał go wyłączyć. Unikanie gromadzenia się nagaru dla długowieczności to moja praktyka. (jest to układ z bezpośrednim wtryskiem, więc czyste spalanie nie jest ich mocną stroną)

Planuję również dłuższe podróże, ale brak kół zapasowych jest nieco niepokojący. Potrzebuję koła zapasowego, nawet z członkostwem CAA. Szukam rozmiaru dojazdowego, a nie pełnowymiarowego koła zapasowego, ponieważ myślę, że zajmie ono zbyt dużo miejsca w bagażniku. Długa historia, nie wiedziałem, że hybryda nie pasuje do haka holowniczego, który działa w modelach 2022-2024, ale nie w 2025, więc muszę przewieźć rower w środku.
Cześć HondaAvdW
Chyba kupiłeś te 17-calowe felgi w warsztacie wulkanizacyjnym do swojego 2025 Civic HB touring? Czy wspomnieli o wymaganym ET +50? Oryginalne felgi to 18-tki z większym ET. Musiałem zostać przy 18-calowym kole zapasowym, dealer znalazł aftermarketową felgę aluminiową, która spełniała specyfikacje za 235,00 $, i kupiłem oponę marki bargain (to tylko na wypadek, gdyby była potrzebna) całkowity koszt około 550,00 $), gdy wszystko było zamontowane i z pokrowcem na oponę.) Używam go tylko wtedy, gdy wybieram się na dłuższą wycieczkę. Nie ma dojazdówki do 25 Hybrid Sport Touring (pamiętaj o ET) (moja to hatchback) Nie mogłem znaleźć stalowej felgi, która spełniałaby specyfikacje.
PS do przechowywania kładę go za siedzeniem kierowcy - mieści się, gdy siedzenie jest maksymalnie odsunięte do tyłu, trzeba go tylko włożyć pod kątem - jakież to trudy znosimy.
LTM Halifax

Cześć HondaAvdW
Zgaduję, że kupiłeś te 17-calowe felgi w sklepie z oponami do swojego Civica HB touring 2025? Czy wspomnieli o wymaganym odsadzeniu +50? Oryginalne felgi to 18-tki z głębszym odsadzeniem. Musiałem zostać przy 18-calowych dla mojego koła zapasowego, dealer znalazł aftermarketową felgę aluminiową, która spełniała specyfikacje za 235,00 $, a ja kupiłem oponę marki bargain (to tylko na zapas, jeśli będzie potrzebna) całkowity koszt około 550,00 $) po zamontowaniu i z pokrowcem na oponę. ) Używam go tylko wtedy, gdy wybieram się w dłuższą podróż. Nie ma koła zapasowego typu "donut" dla 25 Hybrid Sport Touring (pamiętaj o odsadzeniu) (mój jest hatchback) Nie mogłem znaleźć stalowej felgi, która spełniałaby specyfikacje.
PS do przechowywania kładę moje za siedzeniem kierowcy - zmieści się z w pełni odsuniętym siedzeniem, trzeba je tylko włożyć pod kątem - bóle, które znosimy, co nie.
LTM Halifax
Tak, moje 17-calowe felgi mają moim zdaniem odsadzenie +50. Są aluminiowe (tańszy rodzaj) i kosztowały 750 $ (z podatkiem - 13% tutaj w Ontario) za komplet 4 sztuk. Pierwotnie myślałem o stalowych felgach, które kosztowały około 385 $ i bałem się rdzy, więc zapłaciłem dodatkowo i wybrałem felgi aluminiowe.

Nie zrobiłem jeszcze pełnego rozeznania w kwestii kół zapasowych typu "donut", o których wspomniałeś. Dobrze wiedzieć. Dzięki. Wiele osób mówi, że producenci obniżają koszty (lub zwiększają marżę zysku), nie montując kół zapasowych w samochodach (nawet jeśli samochód ma miejsce). Nasz hybrydowy brak koła zapasowego może wynikać z tego, że bateria zajmuje miejsce.

Czy pełnowymiarowe koło zapasowe umieszczone za fotelem kierowcy nie zablokowałoby otworu wentylacyjnego dla baterii (tuż pod środkowym tylnym siedzeniem)?

121 - 130 of 130 Posts