11th Gen Civic Forum banner

Stukot (przednie zawieszenie) - Sprężyny Swift Spec-R

6.3K views 10 replies 9 participants last post by  SGPkaz  
#1 ·
Więc mam już sprężyny Swift Spec-R zamontowane od około 3-4 tygodni i zauważyłem pewne stukanie, gdy skręcam kierownicą w lewo lub w prawo do oporu. Odgłosy stukania dochodzą z obu stron, nie cały czas, ale okresowo, słyszę głośne stukanie. Czy jest to spowodowane nieprawidłowo osadzonymi sprężynami w zespole kolumny/amortyzatora? Samochód prowadzi się dobrze, nawet po przejechaniu 600 mil w obie strony z NC do SC i z powrotem. Pojazd miał już jedną geometrię, ale zamierzam zamontować tylne górne wahacze Whiteline, ponieważ tył jest odrobinę poza specyfikacją. Wszelka pomoc w zidentyfikowaniu problemu jest mile widziana!

#4 ·
Sprężyny obniżające...pomóż mamie!

• Wygląda na to, że inny użytkownik (OGGSR), w powyższym poście, miał podobne problemy z hałasem stukania/pukania podczas skręcania kołem z tymi sprężynami Swift Spec-R. Już zamówiłem tłumiki TEIN do sprężyn. Zamierzam najpierw je wypróbować, ponieważ wydaje się, że nie ma żadnego problemu z funkcjonalnością, a hałas stukania/pukania nie wydaje się występować cały czas. Trzymam kciuki, żeby to rozwiązało problem.

#6 ·
Dokładnie to samo przydarzyło mi się w moim 10. gen z moimi sprężynami, cewkami i workami, winowajcą były łączniki stabilizatora, które wymagały ponownego dokręcenia... i trochę Loctite. Pierwszą rzeczą, którą polecam, jest podniesienie samochodu i sprawdzenie każdej śruby, której dotknąłeś podczas instalacji Oto specyfikacje momentu obrotowego dla X Gen, powinny być takie same, ale sprawdziłbym je jeszcze raz dla 11. generacji. Tak czy inaczej, powinno to wystarczyć jako punkt odniesienia dla tego, gdzie powinny być twoje specyfikacje momentu obrotowego.

Mam nadzieję, że to pomoże!

#9 ·
Cholera jasna, właśnie je zamówiłem! To drugi post osoby skarżącej się na hałas po ich zainstalowaniu! Czy ktoś ma jakieś rekomendacje dotyczące sprężyn? Jakieś doświadczenia z Eibach? Będę wdzięczny za opinie!
Mogliby Państwo rozważyć zakup tłumików Tein. Pomagają one w przypadku niektórych dźwięków podczas pokonywania nierówności i tym podobnych. Ale nawet gdy wszystko jest dokręcone, to w przypadku sprężyn progresywnych jest to kwestia szczęścia.

Jeżdżę na D2 z amortyzatorami z rynku wtórnego i uważam, że są idealne, po prostu musiałem przyzwyczaić się do tego dźwięku. Występuje tylko przy wolnych zakrętach.