11th Gen Civic Forum banner
21 - 28 of 28 Posts
Posiadam sedana i nazwałbym ten system znacznie powyżej średniej. Nawet dobry, jak na konfigurację Bose.

Jeśli przejdziesz przez różne fora Hondy, zauważysz, że właściciele sedanów są zazwyczaj bardziej zadowoleni z systemu Bose niż właściciele hatchbacków. Ma te same głośniki/wzmacniacz, ale sub jest w innym miejscu i znajduje się w obudowie dla hatchbacka. Natomiast sedan ma konfigurację subwoofera z nieskończoną przegrodą.

Wymieniłem każdy system audio w samochodzie, który posiadałem. Nie widzę potrzeby tego. Brzmi dobrze. Bas jest również dobry (sedan). Jest dokładnie dostrojony, więc jeśli nagranie ma bas, usłyszysz go i poczujesz. Jeśli chcesz słyszeć i czuć bas w każdej piosence, niezależnie od preferencji artysty, to nie dla ciebie.

Zrobiłem jedną rzecz, która pomogła z mid-basem. Wytłumiłem wszystkie cztery drzwi i umieściłem trochę pianki z zamkniętymi komórkami w kształcie "kartonu po jajkach" po wewnętrznej stronie drzwi. Kosztuje to około 150 dolarów w materiałach i niedzielne popołudnie, aby to zrobić. Dało to zauważalny wzrost w zakresie 80-500 Hz, co mi się podoba. Jest też o wiele ciszej w samochodzie.
Poszedłem dalej i zainstalowałem własne suby z rynku wtórnego. Nie było to zbyt trudne. Czasochłonne. Ale zdecydowanie warte zachodu.

Discussion starter · #23 ·
Posiadam sedana i nazwałbym ten system znacznie powyżej przeciętnej. Nawet dobry, jak na konfigurację Bose.

Jeśli przejdziesz przez różne fora Hondy, zauważysz, że właściciele sedanów są zwykle bardziej zadowoleni z systemu Bose niż właściciele hatchbacków. Ma te same głośniki/wzmacniacz, ale sub jest w innym miejscu i jest w obudowie dla hatchbacka. Natomiast sedan ma sub z nieskończoną przegrodą.

Wymieniłem każdy system audio w samochodzie, który posiadałem. Nie widzę potrzeby tego. Brzmi dobrze. Bas jest również dobry (sedan). Jest dokładnie dostrojony, więc jeśli nagranie ma bas, usłyszysz go i poczujesz. Jeśli chcesz słyszeć i czuć bas w każdej piosence, niezależnie od preferencji artysty, to się nie uda.

Zrobiłem jedną rzecz, która pomogła z mid-basem. Wytłumiłem wszystkie cztery drzwi i umieściłem trochę pianki "na jajka" o zamkniętych komórkach po wewnętrznej stronie drzwi. Kosztuje to około 150 dolarów w materiałach i niedzielne popołudnie, aby to zrobić. Dało to zauważalny wzrost w zakresie 80-500 Hz, co mi się podoba. Jest też o wiele ciszej w samochodzie.
Dziękuję. Planuję kupić hatchbacka. Nie potrzebuję ogromnych ilości basu. Chcę po prostu dobrego, zrównoważonego dźwięku z wyraźnymi wysokimi, niskimi i średnimi tonami.

Właśnie kupiłem '25 Urban Gray Sport Touring hatchback. Stwierdzenie, że Bose to rozczarowanie, jest dużym niedopowiedzeniem. Niestety, nie mogę jeszcze znaleźć żadnych informacji na temat nowych modeli dotyczących lokalizacji fabrycznego wzmacniacza, więc mogę zacząć planować ulepszenia. Mogę powiedzieć, że rozczarowujące jest bycie ograniczonym brakiem alternatora. Będę musiał skupić się na mniejszym wzmacniaczu i zdecydowanie dodać izolowany lit, aby go zasilić.

Discussion starter · #26 ·
Dzięki!

Któregoś dnia pójdę do dealera Hondy i poproszę, żeby tego posłuchać.
Więc w końcu posłuchałem dziś systemu Bose w hatchbacku Hybrid ST. Brzmi całkiem dobrze. Jest o wiele lepszy niż jakikolwiek system Bose, jaki kiedykolwiek słyszałem. Wydaje się, że brakuje mu trochę szczegółów wysokich częstotliwości, ale dla moich uszu brzmi dobrze wszędzie indziej. Brzmi na tyle dobrze, że nie jest to powód do rezygnacji.

Dzięki wszystkim za pomocne odpowiedzi.

Discussion starter · #27 ·
Ocena będzie trudna, nawet jeśli pójdziesz do dealera. System w fabrycznie nowym samochodzie nie jest dotarty. Mój brzmiał znacznie lepiej po około 20-30 godzinach słuchania muzyki. Powiedziałbym, że dla mnie nie brzmi to jak typowy system Bose. Co dla mnie jest bardziej zbalansowanym dźwiękiem, trochę miękkim. Jeśli jest odpowiednio ustawiony, ma przyzwoity bas, a ja lubię dobrą ilość basu. Jeśli używasz telefonu do muzyki, nie używaj żadnych ustawień korektora, po prostu dostosuj je za pomocą jednostki centralnej. Zacznij od płaskiego ustawienia, a następnie eksperymentuj ze WSZYSTKIMI ustawieniami. Czy to Bowers & Wilkins, Marc Levinson, Bang & Olufsen czy Bermester, nie, ale to nie jest Audi, Mercedes ani Volvo.
W końcu odbyłem jazdę próbną Sport Touring Hybrid hatchback i spędziłem dodatkowy czas po jeździe, aby odtworzyć niektóre z moich ulubionych utworów w systemie Bose, używając połączenia przewodowego, aby upewnić się, że nie ma możliwości kompresji danych przez połączenie bezprzewodowe. Właściwie brzmiało to dla mnie bardzo dobrze. Nie miałbym żadnych zastrzeżeń co do systemu dźwiękowego, gdybym miał kupić ten samochód. W jakiś sposób Bose stworzyło system, który wcale nie brzmi jak tradycyjny system Bose.

Jednak prawdopodobnie nie kupię tego samochodu z powodu tego, że naprawdę uprościli strojenie zawieszenia i wyssali całą radość z jazdy. Spodziewałem się, że będzie to bardziej potężna wersja naszego Insight z 2019 roku, który jest zabawnym, poręcznym samochodem na zakrętach. Nowy samochód po prostu sprawia wrażenie martwego ciężaru nawet na lekko krętej drodze.

Mam system ELS w moim Acura TSX, 11 głośników i bardzo mi się podoba. Czy system Bose w ogóle się z nim porównuje, czy po prostu blednie w porównaniu?

21 - 28 of 28 Posts