11th Gen Civic Forum banner

Kod U0416-68 POMOCY!

2 reading
749 views 2 replies 2 participants last post by  GOTBREAD25?  
#1 ·
Hej wszystkim, szukam tu odpowiedzi i pomocy. Mój samochód ostatnio jeździ ospale, prawie jak silnik wolnossący zamiast turbodoładowanego z powodu utraty doładowania, z którą obecnie się zmagam. Samochód osiąga tylko 12 psi przy pełnym otwarciu przepustnicy i spada do około 5 psi, więc bez CEL ani żadnych kontrolek na desce rozdzielczej postanowiłem po prostu zeskanować samochód w poszukiwaniu kodów i ku mojemu zaskoczeniu pojawił się kod „U0416-68”, więc zrobiłem małe rozeznanie i dowiedziałem się, że ma to coś wspólnego z modułem VSA/ABS. Próbowałem również wyczyścić kod, pojechałem na przejażdżkę, kod powrócił i nie było żadnej poprawy doładowania. Zgodnie z Google:

„Gdy krytyczny komponent VSA ulegnie awarii lub dostarczy wadliwe dane, ECU może uruchomić „tryb awaryjny”, aby chronić silnik i skrzynię biegów przed potencjalnym uszkodzeniem. Tryb ten zwykle ogranicza moc silnika, w tym ciśnienie doładowania”

jestem tu tylko po to, aby znaleźć odpowiedzi lub jeśli ktoś miał to samo, zanim zabiorę go do serwisu.

#2 ·
Hej wszystkim, jestem tutaj szukając odpowiedzi i pomocy. Mój samochód ostatnio jeździ ospale, prawie jak silnik wolnossący zamiast turbodoładowanego z powodu utraty doładowania, z którą obecnie się zmagam. Samochód osiąga tylko 12 psi przy pełnym otwarciu przepustnicy i spada do około 5 psi, więc bez CEL lub jakichkolwiek kontrolek na desce rozdzielczej postanowiłem po prostu zeskanować samochód, czy są jakieś kody i ku mojemu zaskoczeniu pojawił się kod „U0416-68”, więc zrobiłem trochę badań i odkryłem, że ma to coś wspólnego z modułem VSA/ABS. Próbowałem również wyczyścić kod, pojechałem na przejażdżkę, kod powrócił i nie było postępów w doładowaniu. Więc według Google

„Gdy krytyczny komponent VSA ulegnie awarii lub dostarczy wadliwe dane, ECU może uruchomić „tryb awaryjny”, aby chronić silnik i skrzynię biegów przed potencjalnym uszkodzeniem. Tryb ten zwykle ogranicza moc silnika, w tym ciśnienie doładowania”

jestem tutaj tylko po to, aby szukać odpowiedzi lub jeśli ktoś miał to samo, zanim zabiorę go do serwisu
Wygląda na to, że jesteś na właściwym tropie z U0416-68. Ten kod zwykle oznacza „Nieprawidłowe dane odebrane z modułu sterowania VSA/ABS”. Innymi słowy, ECU otrzymuje złe dane z systemu kontroli stabilności.

Kiedy to się dzieje, ECU nie ufa danym wejściowym z czujników, więc często wymusza tryb ochronny lub awaryjny. W przypadku turbodoładowanej Hondy Civic oznacza to:
  • Doładowanie ograniczone do około 5 psi (to, co widzisz).
  • Przepustnica i dostarczanie mocy złagodzone.
  • Czasami zmieniają się ograniczenia obrotów.
Możliwe przyczyny:
  • Uszkodzony czujnik prędkości koła (częsty wyzwalacz).
  • Sam moduł ABS/VSA ulega awarii.
  • Skorodowane złącze, uszkodzenie okablowania lub słabe uziemienie.
  • Rozmiary kół/opon z rynku wtórnego powodujące zamieszanie w systemie.
Co bym zrobił:
1. Zeskanuj w poszukiwaniu wszystkich powiązanych kodów ABS/VSA oprócz U0416-68.
2. Sprawdź każdy czujnik prędkości koła (dane na żywo, jeśli masz dostęp — poszukaj jednego odczytu, który wypada).
3. Sprawdź okablowanie/złącza wokół modułu ABS pod maską.
4. Jeśli wszystkie czujniki są w porządku, sam moduł może wymagać wymiany lub przeprogramowania.

Niestety, dopóki ta usterka nie zostanie usunięta, ECU będzie nadal obniżać doładowanie, ponieważ zakłada, że kontrola trakcji nie może wykonać swojej pracy.

#3 ·
Wygląda na to, że jesteś na właściwej drodze z U0416-68. Ten kod zwykle oznacza „Nieprawidłowe dane odebrane z modułu sterowania VSA/ABS”. Innymi słowy, ECU otrzymuje złe dane z systemu kontroli stabilności.

Kiedy to się dzieje, ECU nie ufa danym wejściowym z czujników, więc często wymusza tryb ochronny lub awaryjny. W przypadku turbodoładowanej Hondy Civic oznacza to:
  • Dopalanie ograniczone do około 5 psi (to, co widzisz).
  • Przepustnica i dostarczanie mocy zmiękczone.
  • Czasami zmieniane są ograniczenia obrotów.

Możliwe przyczyny:
  • Uszkodzony czujnik prędkości koła (częsty wyzwalacz).
  • Sam moduł ABS/VSA ulega awarii.
  • Skorodowane złącze, uszkodzenie okablowania lub słaba masa.
  • Rozmiary kół/opon z rynku wtórnego wprowadzające system w błąd.

Co bym zrobił:
1. Zeskanuj w poszukiwaniu wszystkich powiązanych kodów ABS/VSA oprócz U0416-68.
2. Sprawdź każdy czujnik prędkości koła (dane na żywo, jeśli masz dostęp — poszukaj jednego odczytu, który się wyłącza).
3. Sprawdź okablowanie/złącza wokół modułu ABS pod maską.
4. Jeśli wszystkie czujniki są w porządku, sam moduł może wymagać wymiany lub przeprogramowania.

Niestety, dopóki ten błąd nie zostanie rozwiązany, ECU będzie obniżać doładowanie, ponieważ zakłada, że kontrola trakcji nie może wykonywać swojej pracy.
Tak, ponieważ nie wiem zbyt wiele o samochodach ani nie mam odpowiednich narzędzi. Po prostu umówiłem się na wizytę u dealera. Zeskanowałem to jeszcze trochę i jak dotąd żadne kody się nie pojawiły, a ponadto samochód jest w takim stanie od prawie 2 tygodni, wiem, że mogłem od razu umówić się na wizytę, ale praca mi na to nie pozwoliła. Powinienem również wspomnieć, że problem wystąpił również zaraz po tym, jak przypadkowo przekręciłem silnik, ale kod P0219 został wyczyszczony i nigdy nie wrócił. Ale kod U0416-68 jest dla mnie ciągłym problemem. Doceniam, że poświęciłeś czas na odpowiedź i podanie szczegółów. Powodzenia!!!