11th Gen Civic Forum banner

Czy można zainstalować amerykański system TPMS OEM w kanadyjskim Civic 2024?

742 views 14 replies 4 participants last post by  HatchBkSpt  
#1 ·
Brak TPMS to dla mnie duży problem. Chcę go dodać bez korzystania z rynku wtórnego, ponieważ OEM wygląda lepiej zintegrowany.

Niestety w Kanadzie TPMS nie jest dostępny. Jest dostępny tylko w modelach amerykańskich. Jeśli pójdę do amerykańskiego dealera Hondy, czy mogą go zainstalować i zaprogramować do pracy w moim samochodzie? Czy to bardzo skomplikowany proces?

#3 ·
To nie jest typowy system TPMS. To system pośredni, który wykorzystuje czujniki ABS i prędkości do określenia, czy ciśnienie w oponach mieści się w specyfikacji. Prawdopodobnie łatwiej jest po prostu zaopatrzyć się w te nakrętki i podłączyć monitory takie jak ten.

Amazon.com: Tymate TM7 System monitorowania ciśnienia w oponach, bezprzewodowy TPMS z 4 czujnikami zewnętrznymi i 6 trybami alarmu, kolorowy wyświetlacz, system monitorowania ciśnienia w oponach w czasie rzeczywistym, idealny do RV SUV MPV Truck Sedan (0-87 PSI) : Automotive
Rozumiem. Ale jak wspomniałem, chcę ten OEM i chciałem wiedzieć, czy można go zainstalować w kanadyjskim Civic bez niego.

#5 ·
Dla mnie brak TPMS to duży problem. Chcę go dodać bez przechodzenia na rynek wtórny, ponieważ OEM wygląda lepiej zintegrowany.

Niestety w Kanadzie TPMS nie jest dostępne. Jest dostępne tylko w modelach amerykańskich. Jeśli pójdę do amerykańskiego dealera Hondy, czy mogą go zainstalować i zaprogramować, aby działał w moim samochodzie? Czy to bardzo skomplikowany proces?
Amerykański tpms nie mierzy ciśnienia w oponach. Sprawdza prędkość obrotową kół za pomocą tych samych czujników, co abs i kontrola trakcji. To naprawdę nie jest takie przydatne, to tania, minimalna metoda, która spełnia amerykańskie mandaty rządowe. Miałem oponę, która spadła do 16 psi, podczas gdy reszta wciąż miała 32, a kontrolka nigdy się nie włączyła. Teraz mam jedną niedopasowaną oponę i irytująco za każdym razem, gdy robię rotację, muszę zresetować kalibrację tpms, mimo że wszystkie opony mają to samo ciśnienie.

Odpowiadając na twoje pytanie, niemożliwe. Twój samochód ma już części potrzebne do tego, ale twój ECU nie ma kodowania, aby włączyć tę funkcję.

To jeden z tych przypadków, kiedy system aftermarket jest lepszy.

#6 ·
Rozumiem. Ale jak wspomniałem, chcę ten OEM i chciałem wiedzieć, czy można go zainstalować w kanadyjskim Civic bez niego.
Amerykański tpms nie mierzy ciśnienia w oponach. Sprawdza prędkość obrotową kół za pomocą tych samych czujników co abs i kontrola trakcji. To naprawdę nie jest takie przydatne, to tania, minimalna metoda, która spełnia amerykańskie mandaty rządowe. Miałem oponę, która spadła do 16 psi, podczas gdy reszta wciąż miała 32, a kontrolka nigdy się nie włączyła. Teraz mam jedną niedopasowaną oponę i irytująco za każdym razem, gdy robię rotację, muszę zresetować kalibrację tpms, mimo że wszystkie opony mają takie samo ciśnienie.

Odpowiadając na twoje pytanie, nie jest to wykonalne. Twój samochód ma już części potrzebne do tego, ale twój ECU nie ma kodowania, aby włączyć tę funkcję.

To jeden z tych przypadków, gdy system aftermarketowy jest lepszy.
Amerykański tpms nie mierzy ciśnienia w oponach. Sprawdza prędkość obrotową kół za pomocą tych samych czujników co abs i kontrola trakcji. To naprawdę nie jest takie przydatne, to tania, minimalna metoda, która spełnia amerykańskie mandaty rządowe. Miałem oponę, która spadła do 16 psi, podczas gdy reszta wciąż miała 32, a kontrolka nigdy się nie włączyła. Teraz mam jedną niedopasowaną oponę i irytująco za każdym razem, gdy robię rotację, muszę zresetować kalibrację tpms, mimo że wszystkie opony mają takie samo ciśnienie.

Odpowiadając na twoje pytanie, nie jest to wykonalne. Twój samochód ma już części potrzebne do tego, ale twój ECU nie ma kodowania, aby włączyć tę funkcję.

To jeden z tych przypadków, gdy system aftermarketowy jest lepszy.

#7 ·
Tak, wiem, że nie wyświetla rzeczywistego ciśnienia. Ale z doświadczenia mogę z całą pewnością powiedzieć, że brak TPMS może być niebezpieczny, niezależnie od tego, czy pokazuje ciśnienie, czy nie. Z tego, co mówisz, zakładam, że wymiana ECU jest droga. Czy w ogóle można wymienić ECU?

Widziałem te z rynku wtórnego i uważam, że wyglądają okropnie. Trzpienie, które trzeba odkręcić, są bardzo nieporęczne i wyglądają tak źle. To jedyny powód, dla którego nie chcę iść na rynek wtórny. I wiele z nich wymaga posiadania urządzenia wiszącego gdzieś w samochodzie, które pokazuje ciśnienia. Czy możesz polecić jakiś z rynku wtórnego, który wygląda bardziej jak integracja OEM?

Z góry dziękuję.

#10 ·
Tak, nie rozumiem tego, dlatego pytam. Nie wiem, jak odrzucać odpowiedzi. Zapytałem, czy znasz dobry tpms, który wygląda bardziej jak OEM. Powiedz mi, czy są jakieś OEM, które nie wymagają zaworów?

#11 ·
Przykro mi, nie zdawałem sobie sprawy, że zgadzasz się na aftermarket, o ile "wygląda" jak OEM. Wszystkie systemy tpms są na trzpieniach. Mają takie, które przykręca się do końców trzpieni, więc nie trzeba iść do warsztatu oponiarskiego i zrywać stopki, aby je zainstalować.

Ten jest ładny i pasuje do pustego miejsca w desce rozdzielczej OEM, po lewej stronie u dołu kierownicy i jest do samodzielnego montażu.
System monitorowania ciśnienia w oponach dla Hondy

Widziałem to kiedyś na Amazon, ale teraz nie mogę tego znaleźć.

#12 · (Edited)
Dzięki za odpowiedź. Rozważę zakup tych rzeczy. Waham się tylko dlatego, że to nie Amazon. Wygląda na dobry TPMS. Czy wiesz może, czy mikstore akceptuje PayPal? Jestem zszokowany, jak ładne są ich inne akcesoria. Mają kilka pomysłów.

#13 ·
Zapytaj w salonie Hondy, ponieważ jak mówili inni, sprzęt jest do tego dostępny i może być dostępna aktualizacja oprogramowania (SW) za opłatą. Ewentualnie specjalistyczny warsztat Hondy może mieć oprogramowanie, aby to zrobić.

#14 ·
Zapytaj w salonie Hondy, ponieważ jak mówili inni, sprzęt jest do tego na pokładzie i może być aktualizacja oprogramowania (SW) za opłatą. Ewentualnie specjalistyczny warsztat Hondy może mieć oprogramowanie do tego.

Przy okazji: miałem powolną usterkę opony i TPMS powiadomił mnie, gdy ciśnienie w oponie osiągnęło 27 psi (z 35 psi).
tak, to źle. powinno cię ostrzec wcześniej niż 27.

Czy to sport czy sport touring? w moim Sedan touring przód ma 33, a tył 32 psi.

Również 35 psi to za dużo dla tego samochodu. Spójrz na słupek drzwi kierowcy i zobacz, co mówi o ciśnieniu. Pamiętaj, aby mierzyć opony tylko wtedy, gdy samochód nie był prowadzony przez kilka godzin. Ponieważ opony muszą być zimne.