US probes reports of steering glitch on newer Honda Civics
U.S. auto safety regulators are investigating complaints from Honda Civic drivers that their steering can stick, causing a momentary increase in effort and increasing the risk of a crash
Przeczytałem większość skarg złożonych w NHTSA i nie sądzę, żeby ci ludzie byli zdezorientowani co do LKAS. Opisują, że kierownica nagle staje się coraz trudniejsza podczas jazdy z prędkością autostradową i że odczuwa się to tak, jakby wspomaganie kierownicy zawiodło losowo i na dłuższy czas.Rozumiem punkt widzenia niektórych konsumentów w kwestii zamieszania z LKAS.
Czy możesz zamieścić link? Byłbym zainteresowany zobaczeniem szczegółów. Marka, model itp.Przeczytałem większość skarg złożonych w NHTSA i nie sądzę, żeby ci ludzie byli zdezorientowani przez LKAS. Opisują, że kierownica nagle staje się coraz trudniejsza podczas jazdy po autostradzie i że sprawia wrażenie, jakby wspomaganie kierownicy zawiodło, losowo i przez dłuższy czas.
Tak, post nr 15 w tym wątku. Wszystkie to Gen 11 Civics, chociaż żaden nie wspomina o modelu/wykończeniu. Nie widziałem żadnych konkretnych danych, ale myślę, że mogą to być tylko Canada Sedans, a nie amerykańskie hatchbacki, ale to tylko anegdotyczne.Czy możesz zamieścić link? Byłbym zainteresowany zobaczeniem szczegółów. Marka, model itp.
Dokładnie, chciałbym, żeby był podział linii wykończenia... Przeczytałem kilka i niektóre z nich są tylko powtórzeniem innych...Tak, post nr 15 w tym wątku. Wszystkie to Civiki Gen 11, chociaż żaden nie wspomina o Modelu/Wykończeniu. Nie widziałem żadnych konkretnych danych, ale myślę, że mogą to być tylko Sedany z Kanady, a nie hatchbacki z USA, ale to tylko anegdotyczne.
Kliknij znak +, aby przeczytać każdy raport (przez 50 stron lol)
Główny śledczy ogłosił, że przeprowadzają wywiady z każdą z osób, aby uzyskać bardziej szczegółowe informacje, po czym oceniają wyniki, a następnie współpracują z producentem w celu ustalenia zakresu wycofania (jeśli występuje).Nie wiem, jak często to naprawdę się zdarza i czy po prostu współpracują bezpośrednio z producentem?
Mam ten problem z moim wyprodukowanym w USA '22 EX-L hatch. Nie jest to tak poważne, jak wydają się opisy niektórych innych osób, ale jest.Tak, post #15 w tym wątku. Wszystkie to Civiki Gen 11, chociaż żaden nie wspomina o Modelu/Wykończeniu. Nie widziałem żadnych konkretnych danych, ale myślę, że mogą to być tylko Sedany z Kanady, a nie hatchbacki z USA, ale to tylko anegdotyczne.
Kliknij znak +, aby przeczytać każdy raport (przez 50 stron lol)
Tak, myślałem, że to mogą być tylko sedany, ale są też jakieś hatchbacki. Mój Sport Touring hatch nie ma żadnych "objawów".Mam ten problem z moim wyprodukowanym w USA '22 EX-L hatch. Nie jest tak poważny, jak wydaje się to być w opisach innych osób, ale jest.
Problem nie ma nic wspólnego z LKAS.Do tej pory nic nie zauważyłem w moim Civic Si 2022 Data produkcji październik 2022. Myślę, że pasowałbym do kategorii niskiego przebiegu z 5749. Rozumiem punkt widzenia niektórych konsumentów w kwestii zamieszania z LKAS. Zwłaszcza jeśli ludzie nie rozumieją, jak to działa, a nawet nie zawracają sobie głowy otwieraniem instrukcji obsługi. Czekam, co z tego wyniknie jako faktyczne wezwanie do serwisu.
-Aaron
Zdecydowanie, i część mnie chciałaby, żebyśmy mieli więcej informacji o dotkniętych samochodach, aby spróbować znaleźć korelację, ale czuję, że więcej spekulacji nie jest naprawdę praktycznie pomocne, ponieważ mamy już ludzi, którzy snują dzikie spekulacje w oparciu o bardzo mało informacji, więc mogę sobie tylko wyobrazić spiski, które z nich wynikną. Jednak byłbym bardzo zaskoczony, gdyby zrobili całkowite wycofanie (haHA!), tylko na podstawie liczby dotkniętych jednostek jako procentu i wiedząc, ile komponentów faktycznie składa się na przekładnię kierowniczą. Moje przeczucie mówi mi, że jest to problem z uszczelnieniami wewnątrz niektórych przekładni (najprawdopodobniej pochodzących od Gates) i/lub procesem montażu. Awarie są zbyt rzadkie i zbyt sporadyczne w oparciu o przebieg (niektórzy mają problemy przy 4000 milach, niektórzy przy 45 000 milach), aby uwierzyć, że jest to rażąca wada konstrukcyjna przekładni. Przy następnej wymianie oleju ponownie sprawdzę swoją, aby zobaczyć, czy występują jakieś wycieki, ale z drugiej strony nie mam żadnych objawówTak, myślałem, że to mogą być tylko sedany, ale jest tam kilka hatchbacków. Mój Sport Touring hatchback nie ma żadnych "objawów".
Cokolwiek to jest, na szczęście nie jest to powszechne. Będzie interesujące zobaczyć, jaka będzie odpowiedź.
To zabawne, że nikt o tym nie pomyślał. Odnoszę się do punktu 4 tego wątku. Zastanawiam się również, dlaczego inne samochody, takie jak Corolla, mazda3 itp., nie mają tego rodzaju skarg na stronie internetowej NHTSA, skoro nie są wyposażone w tę niespotykaną „zaawansowaną” technologię LKAS? Rozumiem, że fani Si są bardzo entuzjastycznie nastawieni do swoich Hond, ale w przypadku problemu związanego z bezpieczeństwem powinno to być coś, co wszyscy mogą zaakceptować.Do tej pory nic nie zauważyłem w moim Civic Si 2022, data produkcji październik 2022. Myślę, że pasowałbym do kategorii niskiego przebiegu z 5749. Rozumiem punkt widzenia niektórych konsumentów, którzy są zdezorientowani LKAS. Zwłaszcza jeśli ludzie nie rozumieją, jak to działa, a nawet nie zawracają sobie głowy otwieraniem instrukcji obsługi. Czekam, co wyniknie z tego jako faktyczne wezwanie do serwisu.
-Aaron
Problem polega na tym, że czujnik kąta skrętu momentu obrotowego psuje się w przekładni, ale nie można go wymienić. Cała przekładnia jest wymienianaZdecydowanie, i część mnie chciałaby, żebyśmy mieli więcej informacji o dotkniętych samochodach, aby spróbować znaleźć korelację, ale czuję, że więcej spekulacji nie jest naprawdę praktycznie pomocne, ponieważ mamy już ludzi, którzy snują dzikie spekulacje w oparciu o bardzo mało informacji, więc mogę sobie tylko wyobrazić, jakie teorie spiskowe by z tego wynikły. Byłbym jednak bardzo zaskoczony, gdyby zrobili całkowite wycofanie (haHA!), tylko na podstawie liczby dotkniętych jednostek jako procentu i wiedząc, ile komponentów faktycznie składa się na przekładnię. Moje przeczucie mówi mi, że jest to problem z uszczelnieniami wewnątrz niektórych przekładni (najprawdopodobniej pochodzących od Gates) i/lub procesem montażu. Awarie są zbyt rzadkie i zbyt sporadyczne w oparciu o przebieg (niektórzy mają problemy przy 4000 milach, niektórzy przy 45 000 milach), aby skłonić mnie do uwierzenia, że jest to rażąca wada konstrukcyjna przekładni. Przy następnej wymianie oleju ponownie przyjrzę się mojej, aby sprawdzić, czy występują jakieś wycieki, ale z drugiej strony nie mam żadnych objawów
Cóż, skoro już to ustaliłeś, powinieneś poinformować o tym NHTSA. Zaoszczędź wszystkim dużo czasu i wymień wadliwe jednostki.Problem polega na tym, że czujnik kąta skrętu momentu obrotowego psuje się w przekładni kierowniczej, ale nie można go wymienić. Cała przekładnia jest wymieniana
Jestem w Kanadzie.. nie mamy do czynienia z nhtsa.. ale to pochodziło od dealera Hondy.. od razu wiedzieli, w czym problem i natychmiast zamówili dla mnie bagażnikCóż, skoro już to rozgryzłeś, powinieneś poinformować o tym NHTSA. Zaoszczędź wszystkim dużo czasu i wymień wadliwe jednostki.
Cóż, gee, skoro Twój dealer Hondy rozwiązał problem, może zgłosić to do Hondy i rozwiązać sprawę dla wszystkich.Jestem w Kanadzie.. nie mamy do czynienia z nhtsa.. ale to pochodziło od dealera Hondy.. od razu wiedzieli, w czym problem i natychmiast zamówili mi bagażnik
Podobno honda wie.. 🤷🏻Cóż, skoro Twój dealer Hondy już to rozgryzł, może zgłosić to do Hondy i rozwiązać sprawę dla wszystkich.
Ciekawe......pierwszy raz o tym słyszę.Podobno Honda wie.. 🤷🏻
OK, żeby nie bić konia, ale to, co powiedział ci dealer Hondy, nie ma sensu.Problem polega na tym, że czujnik kąta skrętu momentu obrotowego psuje się w przekładni kierowniczej, ale nie można go wymienić.. cała przekładnia kierownicza jest wymieniana