11th Gen Civic Forum banner

Pierwsze spojrzenie: Wnętrze Hondy Prelude 2026!

2 reading
21K views 47 replies 22 participants last post by  1wildridex2  
#1 ·
Te dwa zdjęcia z rzeczywistości pokazują wnętrze nowego Prelude.
Co myślisz?

#10 ·
Zbyt duży jak na sportowe coupe. Zobacz, jak ciasno wygląda kierowca w środku; ale spójrz z zewnątrz, jak mała jest jego głowa w oknie tego dużego samochodu.

Zakładając, że ma wariant układu napędowego Civic, będzie również ciężki. Obecny Sport waży 2800 funtów. Hybryda dodała około 300. Czy zaoszczędzili 500 funtów, zanim dodali wagę hybrydy, skracając tylną część?

To jest wieczny problem z ekologicznymi samochodami sportowymi Hondy. Odpowiadają na pytanie, którego nikt nie zadał, i dobrze wyglądają, ale jeśli nie jeżdżą jak specjalny samochód, to wychodzi w pierwszej recenzji dziennikarza. "To miłe, ale po prostu bardzo przypomina Fita ..." ... tak wyglądały recenzje CRZ. Teraz, JEŚLI byłby również o wiele tańszy niż Civic Hybrid, może mielibyśmy o czym rozmawiać..

#12 ·
Powiem, że jeśli udało im się obniżyć wagę do poziomu zbliżonego do wersji Sport bez hybrydy, osiągnąć moc hybrydy i zamontować tylne zawieszenie w stylu Si oraz LSD... to może mieć to sens.

Cena będzie ważna, jak zawsze. Zbyt blisko Civica hybrydowego i będzie miał problemy z praktycznością. Powyżej niego i będzie wyśmiewany przez BRZ, co byłoby zbyt aspiracyjne, chyba że naprawdę zachwyci recenzentów subtelnym uczuciem NSX i przyspieszeniem od zera do sześćdziesięciu lepszym niż BRZ. Civic ma czas 6,1, BRZ 5,4, więc oba są w kategorii "to już jest całkiem szybkie".

Przyznaję, że podczas mojej pierwszej jazdy Civicem poczułem, że ma w sobie coś z baby NSX, więc... Honda, w przeciwieństwie do wielu marek, naprawdę ma nadzieję, że sprawi, że będzie wyjątkowy.

#13 ·
Wnętrze Civica z dźwignią zmiany biegów Pilot.

Trend przerabiania wszystkiego z lat 90. na gorszą, nowoczesną wersję trwa.

Po prostu zrób nowy samochód z nową nazwą. Nie ma tu żadnej linii rodowodowej. Po prostu użyłeś nostalgicznej nazwy, aby spróbować sprzedać samochód, który w przeciwnym razie sprzedawałby się słabo i przy okazji zszargać wspaniałe dziedzictwo.

#14 ·
Wnętrze Civica z dźwignią zmiany biegów Pilot.

Trend ponownego uruchamiania wszystkiego z lat 90. w gorszej, nowoczesnej wersji trwa.

Po prostu zrób nowy samochód z nową nazwą. Nie ma tu żadnej linii. Po prostu użyłeś nostalgicznej nazwy, aby spróbować sprzedać samochód, który w przeciwnym razie sprzedawałby się słabo i w ten sposób zniszczyć wspaniałe dziedzictwo.
Ostatnio w trendach biznesowych pojawił się termin "enshittification of things"... rzecz obserwowana, gdy pojawia się nowy produkt, który jest mniej wydajny lub droższy niż stary. To dzieje się wtedy, gdy firmy albo nie wiedzą, albo nie dbają o to, czego chcą klienci i zamiast tego robią to, co chcą sprzedać.

widać to w firmach produkujących aparaty. Firmy produkujące aparaty usuwają funkcje, powiększają aparaty zamiast je ułatwiać przenoszenie, nie ulepszają czujnika i podnoszą cenę. W samochodach dużo atramentu wylano na temat upadku samochodu kompaktowego. Civic nie jest "kompaktowy", nie rozśmieszaj mnie. Fit był kompaktowy, Mini był kompaktowy, Civic w 1996 roku był kompaktowy. Dziś samochody kompaktowe prawie wyłącznie nie są sprzedawane w USA przez producentów samochodów. Na przykład Honda przestała. Najtańszy jest HRV, to nie jest tani samochód i nie jest to również świetny zestaw komponentów za tę cenę.

Honda sprzedaje tanie, zabawne, dobre samochody na innych rynkach. Mogą je robić. Ale nie dla nas.

#16 ·
W większości ta sama kierownica i elementy sterujące co w Civic, co nie jest zaskoczeniem. Przyciskowe manetki zmiany biegów wyglądają całkiem elegancko, podobnie jak w TLX, ale w konsoli środkowej zamiast w desce rozdzielczej.

Podobają mi się przednie fotele, które wyglądają jak skórzana wersja foteli Si, ale z regulowanym zagłówkiem.

#20 · (Edited)
Jeśli ten samochód ma podobne wnętrze do Civica, być może będę z niego kradł części. Naprawdę podobają mi się te siedzenia, chyba jedyna rzecz, która mi się podoba we wnętrzu
Żeby nie odbiegać od tematu, wyobraźcie sobie, jak miło byłoby, gdyby Honda oferowała Si-L? Zasadniczo istniejący Si, ze skórzanymi siedzeniami nowego Prelude i kilkoma ulepszeniami z najwyższych wersji Civica. Dwustrefowa klimatyzacja, elektryczne fotele, automatycznie ściemniające się lusterka itp.

Oczywiście, nie sądzę, żeby to się kiedykolwiek wydarzyło, ale byłoby wspaniale to zobaczyć.

#19 ·
Zauważam wskazówkę na wyświetlaczu. Individual/Sport/GT/Comfort. To byłyby tryby jazdy.

Wiemy, że jest przycisk "S+", który jest związany ze zmianą biegów... szybkością zmiany biegów, przełożeniami, reakcją na gaz lub czymkolwiek innym. Są też łopatki zmiany biegów, które ma również Civic Sport, nic dziwnego.

Nie miałbyś ustawienia Individual tylko do zmiany biegów. Individual służy do konfigurowania kombinacji różnych rzeczy. Kierownica/zmiana biegów/amortyzatory.

Zatem przynajmniej JEDNA z kierownicy+amortyzatorów musi mieć więcej niż jedno ustawienie ;)

#22 ·
zauważyłem wskazówkę na wyświetlaczu deski rozdzielczej. individual/sport/gt/comfort. to byłyby tryby jazdy.

Wiemy, że jest przycisk "S+", który jest powiązany ze zmianą biegów... prędkością zmiany biegów, przełożeniami, reakcją na gaz lub czymkolwiek innym. Są też łopatki zmiany biegów, które ma również Civic Sport, nic dziwnego.

Nie miałbyś ustawienia Individual tylko do zmiany biegów. individual służy do konfigurowania kombinacji różnych rzeczy. układ kierowniczy/zmiana biegów/amortyzatory.

Zatem przynajmniej JEDEN z układu kierowniczego + amortyzatorów musi mieć więcej niż jedno ustawienie ;)
Łopatki to najprawdopodobniej regeneracyjne sterowanie hamowaniem, jak w hybrydach Civic

#35 ·
Fotele wyglądają fajnie. Nienawidzę przyciskowych dźwigni zmiany biegów. Deska rozdzielcza wygląda jak mniej dopracowany Civic/Accord 11. generacji, ale to, co wygląda jak wykończenie z alcantary, może być fajne. Naprawdę chciałbym, żeby mogli zaoferować hybrydę z manualną skrzynią biegów podobną do CRZ. Wtedy byłbym naprawdę zainteresowany.

#38 ·
Trochę się martwię. Jeśli ma deskę rozdzielczą z Civica, to czy to oznacza, że ma ROZMIAR Civica? Wolałbym, żeby był na platformie Accord. Mamy już 2-drzwiowego Civica. Po co nam kolejny? A ponieważ 2-drzwiowy Accord zniknął, byłby to idealny zamiennik. Więc mam nadzieję, że ma rozmiar Accord!
Nowy Civic nie jest już małym samochodem, jakim był kiedyś. Myślę, że to idealny rozmiar.

A ponieważ Civic i Accord nie mają 2-drzwiowego modelu, przypuszczam, że Honda myśli, że mogłaby wypełnić tę lukę w swojej ofercie.

#40 ·
Wczoraj po południu serwisowałem swojego Si w salonie. Prawie zapytałem sprzedawcę, kiedy spodziewają się dostawy nowego Prelude, ale zamiast tego przeszukałem internet. (Odpowiedź wydaje się być pod koniec 2025 roku.) Naprawdę nie mogę się doczekać, aż zobaczę nowy samochód osobiście. Uwielbiam jeździć z manualną skrzynią biegów, więc prawdopodobnie żaden Prelude dla mnie, ale kto wie. Może kiedyś. Mam tylko nadzieję, że samochód będzie się dobrze sprzedawał, aby Honda utrzymała go w produkcji przez kilka lat lub dłużej.

#41 ·
Wczoraj po południu serwisowałem swojego Si w salonie. Prawie zapytałem sprzedawcę, kiedy spodziewają się, że nowy Prelude zacznie się pojawiać, ale zamiast tego przeszukałem internet. (Odpowiedź wydaje się być pod koniec 2025 roku.)

Naprawdę nie mogę się doczekać, aż zobaczę nowy samochód osobiście. Uwielbiam jeździć z manualną skrzynią biegów, więc prawdopodobnie żaden Prelude dla mnie, ale kto wie. Może kiedyś. Mam tylko nadzieję, że samochód będzie się dobrze sprzedawał, aby Honda utrzymała go w produkcji przez kilka lat lub dłużej.
Uważam, że prelude będzie papierkiem lakmusowym dla samochodów sportowych Hondy w przyszłości. Jeśli uda im się sprawić, by prelude było przyjemne w prowadzeniu, wierzę, że będą w stanie sprawić, by następny Type R (prawdopodobnie hybrydowy lub elektryczny) również był przyjemny - i miejmy nadzieję, że zachowają na nim MT...

#46 ·
Jestem stary lol, miałem Prelude z 87 roku, była szybka i dobrze się prowadziła. Wcześniej Conquest i Daytona turbo. Prelude sprawiał więcej frajdy. Gdyby nie moje chore kolano, kupiłbym jeden.
Też jestem stary. Wiele osób wydaje się mieć nadzieję, że ten samochód będzie czymś, czym prawdopodobnie nie będzie. Prelude zaczynał jako sportowe coupe - w zasadzie "osobiste luksusowe coupe" z lat 70., ale bardziej sportowe, wydajne i na inną epokę. Początkowo był to miks Civic/Accord. Nie były szybkie, ale były sprytnie zaprojektowane i dobrze zbudowane. 2. i 3. generacja były dużymi bestsellerami. Większość z nich miała prawdopodobnie automatyczną skrzynię biegów. Gdzieś po drodze tłum "yo-Vtech/JDM" zaadoptował je tak, jakby były jakimś super samochodem, czym nigdy nie były. Stały się drogie, skomplikowane i sprzedaż gwałtownie spadła. Kiedyś można było pójść do dealera Hondy i mieć do wyboru 2 coupe (P, C, A) i 2 2-drzwiowe HB (C, A). A teraz ile jest 2-drzwiowych? Zero. Jestem stary, ale znam wielu młodych, bezdzietnych ludzi, którzy kupują 7-miejscowe wozy dla mam. Myślę, że to szczęście, że Honda w ogóle zawraca sobie głowę produkcją tego samochodu, a żeby go wyprodukować, niewątpliwie będzie musiała w dużym stopniu pożyczać od istniejących pojazdów, aby był opłacalny finansowo. Muszą produkować samochody, które faktycznie się sprzedają, a nie samochody, o których ludzie fantazjują, ale nie mogą sobie pozwolić na ich kupno.