11th Gen Civic Forum banner

Prognozowanie kosztów wymiany akumulatora w Civic Hybrid

2 reading
23K views 38 replies 13 participants last post by  AdeshPrasad  
#1 ·
Cześć wszystkim,

Więc wczoraj odbyłem jazdę próbną Civic Hybrid i naprawdę mi się podobało. Nie byłem naprawdę zaskoczony, ale cieszę się, że spełnił lub przekroczył moje oczekiwania. Bezpiecznie można powiedzieć, że prawdopodobnie będzie to zamiennik mojego Mazdy3 2.0L z 2014 roku z 6-biegową manualną skrzynią biegów. Układ kierowniczy jest nieco bardziej odrętwiały, ale prowadzi się naprawdę dobrze i cholera, ten układ napędowy ciągnie. Porównywalny do mk5 GTI DSG, który kiedyś posiadałem, ale prawdopodobnie ciągnie mocniej przy wyższych prędkościach. Bardzo pod wrażeniem osiągów. Tryb w pełni elektryczny, mniej, ale tak naprawdę nie próbowałem go przy niskich obciążeniach.

To powiedziawszy, może mniej jestem podekscytowany zużyciem paliwa + obecnością akumulatora.

Obecnie mój beztechnologiczny, nieautomatyczny, bez turbodoładowania, bez hybrydy... po prostu manualny benzyniak, zużywa średnio 6,5 l/100 km, co jest naprawdę dobre. Jest również spłacony od 2017 roku, a konserwacja jest naprawdę tania w tym samochodzie. Civic hybrid prawdopodobnie będzie zużywał średnio 4,5-5,0 l/100 km w moich rękach, co stanowi poprawę o 1,5-2,0 l/100 km. Przez 15 000 km rocznie daje to oszczędność 225 l paliwa rocznie, a przy cenie 1,75 $/l daje to oszczędność 393,75 $ rocznie. Po 10 latach 3937,50 $.

To prowadzi mnie do akumulatora 144V 1,0 kWh. Zapytałem sprzedawczynię, czy zna koszt wymiany, a ona nie, ale oszacowała go na około 8000 $; sam akumulator kosztuje około 3-4 tys. $. Posiada 8-letnią gwarancję na 160 000 km.

Więc widzisz, dokąd zmierzam. Jeśli ja, bardzo przeciętny majsterkowicz, mogę sam wymienić akumulator w weekend normalnymi narzędziami, powiedziałbym, że ten Civic hybrid jest tego wart. Jeśli absolutnie potrzebuję do tego dealera Hondy, sprzedaż staje się trudniejsza.

Czy ktoś ma tutaj jakieś uwagi? Zamierzam się tym zająć w nadchodzących tygodniach.
  • Zamierzam sprawdzić, kto faktycznie produkuje akumulator i jaka jest jego historia z akumulatorami samochodowymi (wierzę, że to LG Chem, ale mogę się mylić);
  • Jak radziły sobie poprzednie akumulatory hybrydowe Hondy w trudnych warunkach jazdy w czasie? Poprzednia generacja Civica miała również akumulator litowo-jonowy, ale niewiele o tym wiem;
  • Jak Honda generalnie radzi sobie z wymianą gwarancji na układ napędowy? Czy są drobiazgowi, czy dbają o swoich klientów na dłuższą metę?
  • Zamierzam zagłębić się w to, jak akumulator jest zintegrowany z Civic i jak łatwo/trudno jest go wymienić w garażu bez podnośnika i normalnych narzędzi;
  • Zamierzam sprawdzić, jak zmontowany jest akumulator i czy normalna osoba może otworzyć akumulator i wymienić wadliwe ogniwa w przeciwieństwie do całego sprzętu.

Podobnie jak w przypadku układu napędowego każdego pojazdu spalinowego, gwarancja zwykle wygasa w ciągu 5-8 lat, a ludzie lubią jeździć silnikiem i skrzynią biegów do 250-300 tys. km bez problemu, jeśli odpowiednio go konserwujesz. Jestem pewien, że to samo dotyczy akumulatora litowo-jonowego 1,0 kWh. To powiedziawszy, istnieje pewien stopień degradacji, który jest wciąż nieznany i trudny do przewidzenia, i pozostawia nas otwartych w odniesieniu do kosztów, które musimy przewidzieć. Jestem ostrożnie pełen nadziei.

To są Honda Civic i mają być samochodami dla ludzi. Jeśli akumulator padnie, prawdopodobnie przekroczy wartość pozostałego samochodu. Myślę, że naprawdę ważne jest, aby zapewnić przeciętnym ludziom możliwość przedłużenia żywotności swoich Civiców do 15-20 lat (minimalnie) i nie rezygnować z tego, ponieważ reszta pojazdu prawdopodobnie nadal będzie w doskonałym stanie.

Pozdrawiam,
James

#2 ·
Więc wczoraj jeździłem testowo Civic Hybridem i naprawdę mi się podobało. Nie byłem naprawdę zaskoczony, ale cieszę się, że spełnił lub przekroczył oczekiwania
WOW!
Gdzie znalazłeś Civic Hybrid do jazdy próbnej???
Rozumiem Twoje obawy dotyczące pakietu akumulatorów, ale CZY NAPRAWDĘ spodziewasz się zatrzymać Civica tak długo, aż pakiet akumulatorów się wyczerpie? Jeśli Civic wytrzyma 10 lat bez problemów, jestem pewien, że zaawansowana technologia akumulatorów i inne postępy sprawią, że obecny Civic będzie całkowicie przestarzały, a pytanie będzie brzmiało, czy BĘDZIESZ W STANIE znaleźć odpowiedni pakiet akumulatorów.
W ogóle nie martwiłbym się o pakiet akumulatorów...

Co jest o wiele ważniejsze: czy podobał Ci się samochód? Jak było ze sterowaniem? Czy czułeś, że jest "nierówne" i miało tę samą wadę co Civic? Czy wyłączył silnik spalinowy, gdy się zatrzymałeś lub zwolniłeś samochód? Czy zwolnił, gdy użyłeś łopatek? Jak wyglądała nawigacja? Czy musisz PŁACIĆ za korzystanie z nawigacji Google?

#7 ·
WOW!
Gdzie znalazłeś Civic Hybrid, żeby go przetestować???
Rozumiem Twoje obawy dotyczące pakietu akumulatorów, ale CZY NAPRAWDĘ spodziewasz się, że zachowasz Civica tak długo, aż pakiet akumulatorów się wyczerpie? Jeśli Civic wytrzyma 10 lat bez problemów, jestem pewien, że zaawansowana technologia akumulatorów i inne ulepszenia sprawią, że obecny Civic będzie całkowicie przestarzały, a pytanie będzie brzmiało, czy BĘDZIESZ W STANIE znaleźć odpowiedni pakiet akumulatorów.
W ogóle nie martwiłbym się o pakiet akumulatorów...

Co jest o wiele ważniejsze: czy podobał Ci się samochód? Jak było ze sterowaniem? Czy czułeś, że jest "szorstkie" i miało tę samą wadę co Civic? Czy wyłączał ICE, gdy się zatrzymywałeś lub zwalniałeś samochód? Czy zwalniał, gdy używałeś łopatek? Jak była nawigacja? Czy musisz PŁACIĆ za korzystanie z nawigacji Google?
Nawet najgorsze z najgorszych pudełek musi wytrzymać 12-15 lat. Tak, zamierzam, aby mój Honda Civic wytrzymał około 15-20 lat, zanim coś poważnego będzie wymagało uwagi. Moja Mazda3 ma teraz 10 lat i jeździ tak, jak jeździła, gdy opuściła salon. W przeciwnym razie byłbym głęboko rozczarowany. Ponieważ producenci OEM mają obowiązek dostarczania społeczeństwu części zamiennych przez minimum 10 lat, po prostu mam nadzieję, że przyszła technologia umożliwi modernizacje. W każdym razie, przypuszczam, że to kolejna dyskusja.

Mój lokalny dealer miał dwa do przetestowania; Sport i Sport Touring. Wziąłem białego Sporta na jazdę próbną, ponieważ prawdopodobnie będzie to wykończenie, które dostanę.

Jeździł bardzo dobrze. Duża precyzja kierowania, ale zero czucia. Wcale nie szorstki. Chciałbym, żeby miał bardziej dotykowy charakter, ale z drugiej strony żadne nowe samochody po tej stronie Porsche nie mają dużego sprzężenia zwrotnego. Moc była dość responsywna (nie GMA T50, ale wciąż dość imponująca). Moment obrotowy był zaskakująco mocny. Wcale nie przypomina samochodu ekonomicznego; bardziej jak konkurent GTI niż coś, co porównujesz z Corollą. Regeneracja łopatkami działa dobrze; myślę, że doceniłbym jeszcze mocniejszą regenerację, ale nie ma na to żadnych skarg. Wnętrze jest nieco tańsze niż w mojej obecnej Mazda3, ale mimo to bardzo, bardzo ładne.

Jeśli chodzi o nawigację lub jakiekolwiek gadżety, naprawdę nie jestem pewien. Byłbym szczęśliwszy, gdyby mój samochód tego wszystkiego nie miał.

#6 ·
Bateria hybrydowa znajduje się pod tylną poduszką siedzenia i jest przykręcona do nadwozia. Można je wyjąć bez żadnego ciężkiego sprzętu podnoszącego, ponieważ naprawdę nie są takie duże (smukłe i długie). Kolejna para rąk byłaby pomocna przy wyjmowaniu/instalacji.
Mają 263 V, a nie 144 V. View attachment 22061

View attachment 22062
Być może moje obawy są nieuzasadnione lub pełne dezinformacji, ale czy posiadanie akumulatora bezpośrednio pod siedzeniami podczas ciągłego ładowania/rozładowywania stanowiłoby zagrożenie dla zdrowia pasażerów tylnych siedzeń w odniesieniu do promieniowania elektromagnetycznego? Moje dzieci będą tam siedzieć w 100% czasu; Zastanawiam się, czy Honda dołożyła należytej staranności w zakresie odpowiedniej izolacji.

#10 ·
Większość warsztatów hybrydowych regeneruje pakiety akumulatorów zamiast je wymieniać. To obniża koszty
To byłoby naprawdę wspaniałe. Oczekuję, że ten pakiet akumulatorów będzie regenerowany tak często, jak to konieczne, aby cały samochód przetrwał jak najdłużej. Wszyscy wygralibyśmy ekonomicznie, środowiskowo i społecznie, gdybyśmy sprawili, że nasze rzeczy przetrwałyby jak najdłużej i nauczyli się, jak to robić.

#5 ·
Kup Si, możesz zachować swój trzeci pedał, nadal będzie miał dobre zużycie paliwa, prostszy w naprawie i konserwacji niż hybryda. Głównym problemem z naprawą hybryd DIY jest to, że napięcie może cię zabić, to nie jest jak normalny akumulator samochodowy 12 V. Najlepiej zostawić to profesjonalistom, chyba że posiadasz specjalistyczny sprzęt ochrony osobistej.

#8 ·
Kup Si, możesz zachować swój trzeci pedał, nadal będzie miał dobrą ekonomię paliwową, prostszy w naprawie i konserwacji niż hybryda. Głównym problemem z naprawą hybryd DIY jest to, że napięcie może cię zabić, to nie jest jak normalny akumulator samochodowy 12 V. Najlepiej zostawić to profesjonalistom, chyba że posiadasz specjalistyczny sprzęt ochrony osobistej.
Tym razem potrzebuję automatu; to problem, że moja żona może jeździć tylko 1 z 3 samochodów, które mamy na podjeździe i...nie...ona się nie nauczy. Mam Miata z 6-biegową skrzynią z boku, który nigdy nie zostanie sprzedany. Poza tym chcę znacznie zmniejszyć zużycie paliwa; a nie je zwiększać.

Wcale nie martwię się naprawami DIY. Jeśli będę potrzebował specjalnych narzędzi, zdobędę je; nasza flota będzie coraz bardziej zelektryfikowana, więc lepiej przyzwyczaić się do pracy przy pojazdach zelektryfikowanych.

#12 ·
Nie mam powodu, by sądzić, że się to wydarzy, ale mam nadzieję, że w miarę jak hybrydy zyskają na popularności i wzrośnie liczba produkcji, cena baterii zamiennych skutecznie spadnie. Zapotrzebowanie na wymienne akumulatory wzrośnie w nadchodzących latach, ale powinno wzrosnąć również zaopatrzenie, w tym (miejmy nadzieję) alternatywy dla akumulatorów OEM na rynku wtórnym, i (ponownie, miejmy nadzieję) więcej niezależnych warsztatów będzie oferować wymianę akumulatorów jako część swoich regularnych usług.

Mogliby Państwo pomyśleć o długoterminowej perspektywie konieczności wymiany akumulatora hybrydowego jako części kosztów posiadania. Może się okazać, że zniweluje to oszczędności wynikające ze zwiększonej efektywności paliwowej, więc w zasadzie wychodzą Państwo na zero w porównaniu z zakupem ICE Civic zamiast nowego hybrydowego. Ale proszę pomyśleć o korzyściach niezwiązanych z kosztami posiadania: niższa emisja spalin, mniejsze zanieczyszczenie, mniej postojów na tankowanie w skali tygodniowej lub miesięcznej oraz sekretna radość, jaką czerpią Państwo z faktu, że uzyskują lepsze zużycie paliwa niż większość innych kierowców wokół Państwa!

Drugą rzeczą, którą chciałbym powiedzieć, to tylko mała rada: zacznij wkładać do koperty 10 dolarów każdego tygodnia. Większość ludzi, których stać na nowy samochód, może sobie pozwolić na odłożenie 10 dolarów tygodniowo z jakiegokolwiek powodu. Szalone pieniądze, kolacja rocznicowa, fundusz wakacyjny, tajny zakup dla siebie, o którym nikt inny nie musi wiedzieć itp. W Państwa przypadku może to być 'fundusz na nowy akumulator', a kiedy faktycznie będą Państwo potrzebować nowego akumulatora, będą już Państwo mieli na niego odłożone pieniądze. :)

#13 ·
Nie mam powodu, by sądzić, że tak się stanie, ale mam nadzieję, że w miarę jak hybrydy zyskają na popularności i wzrośnie ich produkcja, cena akumulatorów zamiennych skutecznie spadnie. Zapotrzebowanie na akumulatory zamienne wzrośnie w nadchodzących latach, ale powinno wzrosnąć również podaż, w tym (miejmy nadzieję) alternatywy dla akumulatorów OEM, a (ponownie, miejmy nadzieję) więcej niezależnych warsztatów będzie oferować wymianę akumulatorów jako część swoich regularnych usług.

Można pomyśleć o długoterminowej perspektywie konieczności wymiany akumulatora hybrydowego jako części kosztów posiadania. Może się okazać, że zniweluje to oszczędności wynikające ze zwiększonej efektywności paliwowej, więc w zasadzie wychodzisz na zero w porównaniu z zakupem ICE Civic teraz zamiast nowego hybrydowego. Ale pomyśl o korzyściach, które nie wiążą się z kosztami posiadania: niższa emisja spalin, mniejsze zanieczyszczenie, mniej postojów na tankowanie co tydzień lub miesiąc oraz sekretna radość, jaką czerpiesz ze świadomości, że masz lepsze zużycie paliwa niż większość innych kierowców wokół ciebie!

Drugą rzeczą, którą chciałbym powiedzieć, to tylko mała rada: zacznij co tydzień wkładać 10 dolarów do koperty. Większość ludzi, których stać na nowy samochód, może sobie pozwolić na odłożenie 10 dolarów tygodniowo, z jakiegokolwiek powodu. Szalone pieniądze, kolacja rocznicowa, fundusz wakacyjny, tajny zakup dla siebie, o którym nikt inny nie musi wiedzieć itp. W twoim przypadku może to być „fundusz na nowy akumulator”, a zanim faktycznie będziesz potrzebować nowego akumulatora, będziesz już miał na niego odłożone pieniądze. :)
Bardzo się z tym zgadzam.

#19 ·
Jeśli martwisz się kosztem wymiany baterii w hybrydzie, poczekaj, aż pojazdy będą w pełni elektryczne $$$
tak, dokładnie to mam na myśli. Jestem przekonany, że rynek wtórny wkroczy z indywidualnymi rozwiązaniami do wymiany ogniw, ale pakiety akumulatorów muszą być zaprojektowane tak, aby pomieścić znormalizowane ogniwo, a także aby można je było łatwo usunąć.

Mamy moc projektowania pojazdów elektrycznych i hybrydowych z myślą o użytkowniku końcowym i trwałości. Pełna elektryfikacja to długoterminowe rozwiązanie dla transportu osobistego, ale musimy odpowiednio zaprojektować te samochody.

#20 ·
Więc nie to samo, ale mogę powiedzieć, że nie jestem fanem hybryd. Kupiłem hybrydę '07 Civic, ponieważ jeździłem 200 mil dziennie, 5 dni w tygodniu przez 5 lat. Pierwszy pakiet akumulatorów padł po około 200 000 mil/(5 latach), kosztując 3200 $ + robocizna i proszę bardzo, naliczają mi fracht za dostarczenie akumulatora, więc po opodatkowaniu jest to wymiana za 4000 $. Następnie, po około 289 000 km/(10 latach po wymianie), pakiet akumulatorów znów jest do bani. Więc w końcu, moim zdaniem, płacisz więcej.

#21 ·
Więc nie to samo, ale mogę powiedzieć, że nie jestem fanem hybryd. Kupiłem hybrydę Civic '07, ponieważ jeździłem 200 mil dziennie, 5 dni w tygodniu przez 5 lat. Pierwszy akumulator padł po około 200 000 mil/(5 latach), kosztując 3200 $ + robocizna i uwaga, naliczają mi fracht za dostarczenie akumulatora, więc po opodatkowaniu jest to wymiana za 4000 $. Następnie, około 289 000/(10 lat po wymianie) akumulator znów jest do bani. Więc w końcu płacisz więcej IMO.
Czy dali ci możliwość, aby nie wymieniać akumulatora, ale po prostu go usunąć i mieć niehybrydę?

#26 ·
Dealer powiedział, że samochód nie będzie dalej jechał, jeśli akumulator hybrydowy całkowicie się zepsuje. Złomowałem samochód w kwietniu, ponieważ wymiana akumulatora kosztowała 3 razy więcej niż wartość samochodu w niebieskiej książce.
Mój punkt widzenia był taki, że w mojej sytuacji hybryda nie zaoszczędziła ani grosza na dłuższą metę. Utrzymuję moje samochody średnio przez 14 lat, zamiennikiem był '24 HR-V. Nadal mam '09 Pilot w doskonałym stanie :)

#28 ·
Argumentowałbym, że w dłuższej perspektywie hybryda 2.0 będzie mniej problematyczna niż silnik 1.5 turbo. Silnik spalinowy pracuje przy niskim obciążeniu i przy przyzwoitej wymianie oleju dosłownie przetrwa wieczność. Zestawy akumulatorów można przebudować taniej niż pełna wymiana, a reszta komponentów hybrydowych jest doskonale wytrzymała i w razie potrzeby można je wymienić na używane części (i bezpieczniejsze niż na przykład kupowanie używanej turbosprężarki zamiennej).

#29 ·
Przyjrzałem się naprawie lub przebudowie baterii hybrydowej w 15-letnim Camry mojego przyjaciela. To nie jest tak proste, jak się wydaje. Mogą być tylko dwa lub trzy uszkodzone ogniwa, ale nie można ich po prostu wymienić, trzeba wykonać całą procedurę balansowania i chociaż jest mnóstwo informacji dla majsterkowiczów, wymaga to pewnego sprzętu i sporo czasu. Istnieje cała podziemna społeczność starych właścicieli Priusów, którzy są fanatycznie nastawieni do tych spraw. Więc byłem zniechęcony do hybryd, dopóki nie przejechałem się tym Civicem. Zobaczyłem wiele pozytywów w całkowitym braku pasków, rozruszników, alternatorów, turbosprężarek i mnóstwa mocy z silnikiem o niskim obciążeniu. Zaryzykowałem i myślę, że zobaczymy. Mam ten samochód dopiero od dwóch miesięcy i już jest wezwanie do serwisu, ale wydaje się to stosunkowo niewielkim problemem (kierownica). Jak dotąd jestem z niego bardzo zadowolony i odbyłem wiele podróży po drogach we wszystkich warunkach, z wyjątkiem złej pogody. Właśnie odbyłem podróż z San Francisco do Las Vegas i z powrotem przez 10 000 stóp Tioga Pass i przez -283 stóp Death Valley i uzyskałem 50 mpg!

#30 ·
Przyjrzałem się naprawie lub odbudowie baterii hybrydowej w 15-letnim Camry znajomego. To nie jest tak proste, jak się wydaje. Mogą być tylko dwa lub trzy uszkodzone ogniwa, ale nie można ich po prostu wymienić, trzeba wykonać całą procedurę balansowania i chociaż jest mnóstwo informacji dla majsterkowiczów, wymaga to pewnego sprzętu i sporo czasu. Istnieje cała podziemna społeczność starych właścicieli Priusów, którzy są fanatycznie nastawieni do tych spraw. Więc zniechęciłem się do hybryd, dopóki nie przejechałem się tym Civicem. Zobaczyłem wiele pozytywów w całkowitym braku pasków, rozruszników, alternatorów, turbosprężarek i mnóstwa mocy z silnikiem o niskim obciążeniu. Zaryzykowałem i myślę, że zobaczymy. Mam ten samochód dopiero od dwóch miesięcy i już jest wezwanie do serwisu, ale wydaje się to stosunkowo niewielkim problemem (kierownica). Jak dotąd jestem z niego bardzo zadowolony i odbyłem wiele podróży po drogach we wszystkich warunkach pogodowych, z wyjątkiem złej pogody. Właśnie odbyłem podróż z San Francisco do Las Vegas i z powrotem przez 10 000-stopniową przełęcz Tioga Pass i przez -283-stopniową Dolinę Śmierci i uzyskałem 50 mpg!
Naprawdę powinni budować hybrydy w taki sposób, aby w przypadku awarii akumulatora można go było wyjąć i działał jako tradycyjny, niehybrydowy silnik spalinowy. Oczywiście nie jest to możliwe w nowym Civic, ponieważ jest to eCVT, ale niektóre hybrydy były budowane z tradycyjną skrzynią biegów, taką jak starsze łagodne hybrydy Insights, które były nawet wyposażone w manualną skrzynię biegów.

#38 ·
Oto jak na to patrzę. Honda udziela gwarancji na akumulator na 8 lat/160 000 mil. Do tego czasu samochód będzie już spłacony i będę mógł sobie pozwolić na jego wymianę.
Martw się mniej, jeźdź (i ciesz się) więcej!