11th Gen Civic Forum banner

Czy można CAŁKOWICIE wyłączyć system LKAS?

Tags
lkas
4.2K views 15 replies 9 participants last post by  cleanneon98  
#1 ·
Kupiłem mojego SI z 2024 roku w czerwcu. Absolutnie uwielbiam. Jednak ten system asystenta utrzymywania pasa ruchu (LKAS) jest nie tylko irytujący, uważam, że jest niebezpieczny. Istnieją sytuacje na drodze, kiedy powiedzmy, że potrzebna jest szybka zmiana pasa ruchu i nie ma czasu na włączenie kierunkowskazu. Teraz, oprócz ryzykownego manewru, który wymagał precyzji, dokładności i doświadczenia, muszę radzić sobie z pojazdem, który CHWIEJE się właśnie wtedy, gdy najbardziej potrzebuję stabilności?

Mam Corvette z 2003 roku z tym samym schematem zmiany biegów, ale z dłuższym skokiem. Mogę zagwarantować, że gdyby ten samochód miał ten system BS LKAS, nie byłbym tu dzisiaj, pisząc to.

Proszę o pomoc. Czy ktoś wie, jak wyłączyć to coś? Dealer nie ma odpowiedzi.

#2 ·
Obok przycisku kontroli trakcji znajduje się przycisk (zapomniałem jego nazwy, przepraszam), który kontroluje LKAS i automatyczne hamowanie awaryjne. Naciśnij przycisk, a pojawi się to menu:
Image

Po wyświetleniu menu na desce rozdzielczej użyj pokrętła przewijania po lewej stronie kierownicy, aby najechać kursorem na ikonę utrzymania pasa ruchu i naciśnij pokrętło przewijania.

Attachments

This post has been deleted
#4 ·
LKAS jest woke 😂 Wiem, że ta logiczna odpowiedź zostanie zmarnowana na was, ale dla każdego rozsądnego, kto to czyta, jeśli musisz dokonać NAGŁEJ zmiany pasa ruchu, LKAS nie będzie miał nawet czasu zareagować. Angażuje się tylko wtedy, gdy zaczynasz powoli zjeżdżać ze swojego pasa.

Na marginesie, rzeczy, które NIE są woke:
Picie wybielacza
Jedzenie kapsułek do prania
Używanie spalin z AMERICAN V8 jako aromaterapii

#5 ·
LKAS jest woke 😂 Wiem, że ta logiczna odpowiedź zostanie zmarnowana na ciebie, ale dla każdego rozsądnego, który to czyta, jeśli musisz dokonać NAGŁEJ zmiany pasa ruchu, LKAS nie będzie miał nawet czasu zareagować. Angażuje się tylko wtedy, gdy zaczynasz powoli zbaczać ze swojego pasa

Notatka na marginesie, rzeczy, które NIE są woke:
Picie wybielacza
Jedzenie kapsułek Tide
Używanie spalin z AMERICAN V8 jako aromaterapii
KURWA LIBERAŁOWIE I ICH GŁUPIE sprawdza notatki NOWOCZESNE FUNKCJE BEZPIECZEŃSTWA POJAZDÓW!!! ROZBIJAMY SIĘ NA BARIERZE I UMIERAJĄ JAK PRAWDZIWI AMERYKANIE TUTAJ!!!

#13 ·
LKAS (system wspomagania utrzymania pasa ruchu) i RDMS (system łagodzenia skutków zjazdu z drogi) to żaden problem.
Po prostu nie używaj LKAS i wyłącz RDMS. Problem rozwiązany. Same się nie włączają.

Auto Idle Stop to prawdziwa funkcja WOKE, ponieważ szybciej zużywa części i włącza się ponownie przy każdym włączeniu zasilania.
To absolutnie niedorzeczne.

#15 ·
Tylko żeby być uprzejmym, myślę, że jeśli często odczuwasz potrzebę nagłej zmiany pasa, jedziesz szybciej, niż powinien myśleć człowiek. Wolniejsze tempo rozwiąże Twój problem. Te niezasygnalizowane zmiany pasa powodują również problemy za Tobą, które czasami wkrótce potem również docierają do Twojej lokalizacji ;)

Ale w praktyce, nagła potrzeba uniknięcia jakiegoś szalonego kierowcy Hyundaia Accent (historia z dzisiaj, w rzeczywistości), nie sądzę, żeby utrzymywanie pasa ruchu uniemożliwiło Ci wykonanie tej zmiany pasa.