11th Gen Civic Forum banner

Pytania dotyczące systemu dźwiękowego BOSE!

4 reading
5.3K views 34 replies 13 participants last post by  iSimple  
#1 ·
Nowy członek tutaj — pierwszy raz kupujący nowy samochód, ale dożywotni właściciel Hondy! Mam Hondy od 16 roku życia i właśnie odebrałem 2025 Civic Touring. Jak dotąd bardzo mi się podoba.

Kontaktuję się, ponieważ jestem ciekaw, jak ludzie konfigurują swój system dźwiękowy Bose.
• Jakich ustawień EQ wszyscy używacie?
• Czy używanie CarPlay (przewodowe lub bezprzewodowe) w porównaniu z Bluetooth robi zauważalną różnicę w jakości dźwięku?
• Czy wejście USB (Type-C) brzmi jeszcze lepiej niż CarPlay/Bluetooth?
Obecnie używam -1 Treble, +2 Bass. Jestem przyzwyczajony do bardziej basowego dźwięku (pochodzi z '05 Camry XLE z JBL), a ogólnie konfiguracja Bose brzmi świetnie — ale chcę ją dopasować do najlepszej ogólnej jakości, a nie tylko głośności.

Również dla tych, którzy mają system Bose dłużej:
• Jaki poziom głośności jest uważany za bezpieczny, aby uniknąć długotrwałych uszkodzeń?
• Zazwyczaj słucham przy głośności 25–30, czasami do 35, jeśli piosenka jest dobra — czy jestem wystarczająco ostrożny?

Doceniam wszelkie porady lub zalecenia dotyczące ustawień, którymi możecie się podzielić. Z niecierpliwością czekam na dołączenie do społeczności!
Dzięki, Vincent

#2 ·
USB-C zapewni najlepszą jakość dźwięku. Jeśli używasz Apple Music, możesz włączyć dźwięk Lossless (nie Hi-Res Lossless, do tego potrzebujesz zewnętrznego DAC) i to umożliwi wyższą jakość dźwięku przez połączenie przewodowe. Bluetooth/bezprzewodowy CarPlay pogorszy jakość dźwięku ze względu na sposób działania bezprzewodowych kodeków. Niektóre bezprzewodowe transmisje mogą obsługiwać dźwięk Lossless, ale jest to wybredne, a CarPlay nie jest do tego przystosowany.

Czy to oznacza, że będziesz w stanie dostrzec różnicę w jakości? To zależy od Twoich uszu. Osobiście tak nie uważam - próbowałem Bluetooth i przewodowego/bezprzewodowego CarPlay w moim Sport (tak, wiem, że głośniki są inne) i nie zauważyłem żadnej różnicy. Jedyny raz, kiedy "usłyszałem" dźwięk Lossless z (choć małą, ale) zauważalną różnicą, to podłączenie moich Beats Studio Pros przez USB-C podczas słuchania pobranych plików Lossless.

Do samochodu używaj po prostu takiego połączenia, jakie lubisz. Uwielbiam bezprzewodowy CarPlay za wygodę, ale jeśli chcesz uzyskać najwyższą jakość dźwięku, wybierz przewodowy CarPlay z Apple Music Lossless/Spotify ustawionym na najwyższą jakość/lokalnie zsynchronizowane pliki Lossless (ALAC/AIFF/FLAC) i upewnij się, że Twoje utwory są pobrane na urządzenie. Nie przesyłaj strumieniowo - mega przepustowość i prawdopodobnie kompresja z sieci komórkowej.

Mam nadzieję, że to pomoże!

#3 ·
Używam Tidala (pobrany bezpośrednio do systemu informacyjno-rozrywkowego) ustawionego na maksymalną jakość dźwięku. Eliminuje to Bluetooth i brzmi mniej więcej tak samo jak mój pendrive podłączony przez USB z muzyką w jakości CD. Zaletą jest miliony opcji utworów dostępnych w Tidal. Wadą jest konieczność płacenia miesięcznej subskrypcji za Tidal, aby uzyskać bezstratny dźwięk jako opcję.

#6 ·
Używam Tidala (pobrany bezpośrednio do systemu informacyjno-rozrywkowego) ustawionego na maksymalną jakość dźwięku. Eliminuje to Bluetooth i brzmi mniej więcej tak samo jak mój pendrive podłączony przez USB z muzyką w jakości CD. Zaletą są miliony opcji utworów dostępnych z Tidala. Wadą jest konieczność płacenia miesięcznej subskrypcji za Tidala, aby uzyskać bezstratne audio jako opcję.
Byłem ciekaw, żeby spróbować Tidala. Jak pobierasz bezpośrednio na system informacyjno-rozrywkowy?

#5 ·
Właściciel sport touring 2023, chciałbym mieć USB-C. To powinno być najlepsze jakościowo wejście audio. Do ustawień dźwięku używam Bose center point, +2 tony wysokie i +2 basy. Czasami używam również aplikacji Boom audio, która daje mi większą elastyczność w ustawieniach dźwięku, ale trzeba zapłacić za aplikację, a także pobrać/kupić utwory, aby dodać je do biblioteki, zamiast strumieniować.

Osobiście nigdy nie przekraczam 20-22 głośności. Nie widzę potrzeby, aby iść wyżej i czuję, że regularne uruchamianie w pobliżu 30 z wysokim basem może z czasem uszkodzić membranę

#7 ·
Jeżdżę '23 Si, który ma system Bose. Jeśli dobrze pamiętam, mam podbicie tonów wysokich i niskich o +1 lub +2. Moje uszy są przyzwyczajone do krzywej korekcji "uśmiechniętej twarzy", gdzie tony średnie są nieco obcięte. Zazwyczaj słucham w okolicach 12 do 15, chociaż podkręcam głośność, jeśli pojawi się godny utwór.

Używam bezprzewodowego Android Auto dla wygody. Mój telefon jest załadowany plikami mp3. W domu zależy mi na bezstratnych (FLAC), ale w samochodzie nie słyszę różnicy, a pliki mp3 są wygodniejsze. Zainstalowałem bezprzewodową ładowarkę z rynku wtórnego, która działa świetnie i jest tak dobra jak fabryczna.

Szkoda, że muzyka przez USB z plikami na pendrive'ie jest użyteczna. Moja żona używała tego w swoim '14 Highlander, zanim wymieniliśmy go na jej '24 Sport Touring Hatch. Interfejs w Highlanderze był bardzo przyjazny dla użytkownika i można było łatwo przeglądać muzykę według gatunku i/lub wykonawcy. Smutne, że samochód 10 lat później cofa się w tym względzie.

Poza tym jestem zadowolony z systemu dźwiękowego w civicach. Jest o wiele lepszy niż ten w civicach 10. generacji.

#20 ·
Jeżdżę '23 Si, który ma system Bose. Jeśli dobrze pamiętam, mam podbite wysokie i niskie tony o +1 lub +2. Moje uszy są przyzwyczajone do krzywej korekcji "uśmiechniętej twarzy", gdzie średnie tony są nieco obcięte. Zazwyczaj słucham w okolicach 12 do 15, chociaż podkręcam, jeśli pojawi się godny utwór.

Używam bezprzewodowego Android Auto dla wygody. Mój telefon jest załadowany plikami mp3. W domu zależy mi na bezstratnych (FLAC), ale w samochodzie nie słyszę różnicy, a pliki mp3 są wygodniejsze. Zainstalowałem ładowarkę bezprzewodową z rynku wtórnego, która działa świetnie i jest tak dobra jak fabryczna.

Szkoda, że muzyka przez USB z plikami na pendrive jest użyteczna. Moja żona używała tego w swoim '14 Highlander, zanim wymieniliśmy go na jej '24 Sport Touring Hatch. Interfejs w Highlander był bardzo przyjazny dla użytkownika i można było łatwo przeglądać muzykę według gatunku i/lub wykonawcy. Smutne, że samochód 10 lat później cofa się w tym względzie.

Poza tym jestem zadowolony z systemu dźwiękowego w civicach. Jest o wiele lepszy niż to, co jest w civicach 10. generacji.
Z USB trzeba sformatować/uporządkować pliki w określony sposób, aby były użyteczne. Nie pamiętam dokładnie, co trzeba zrobić, ale myślę, że jest to w instrukcji obsługi.

#8 ·
Nie jestem pewien, jak istotne są zmiany w 2025 roku poza Google Built-In, ale mam Sport Touring z 2023 roku. Łączę się z Carplay bezprzewodowo i nie miałem żadnych problemów ani nie zauważyłem dużej różnicy w jakości w porównaniu do połączenia przewodowego. Słucham muzyki za pomocą Spotify z płaskim korektorem i mam ustawioną bardzo wysoką jakość dźwięku dla streamingu przez sieć komórkową.

Mam maksymalnie podkręcone wysokie tony i bas na +5, a poziom głośności wynosi zwykle od 12 do 15.

#10 ·
so you can't turn the volume all the way up without damaging the speakers? why would they let you do that?
Tak, to dosłownie może się zdarzyć w przypadku każdego zestawu głośnikowego, domowego lub samochodowego. Dlatego głośniki mają oceny czułości i maksymalne wartości mocy. Maksymalna głośność może spowodować przegrzanie cewek głośnikowych i uszkodzenie materiału otaczającego głośnik. Widziałem, jak materiał na głośnikach się strzępił, a głośniki wysokotonowe topniały, ponieważ ludzie maksymalnie zwiększali głośność.

#21 ·
Dzięki wszystkim za tę wspaniałą dyskusję. Czuję się trochę zawstydzony, że wczoraj przez chwilę słuchałem muzyki na 35 głośności, ale system dźwiękowy jest naprawdę dobry jak na Hondę.

Zazwyczaj podczas jazdy oscyluję między 20-30. Na razie mam Bass +1 i dźwięk przestrzenny włączony,

Może w pewnym momencie poszukam moda, aby uzyskać bezpośrednie USB C do systemu dźwiękowego. Szkoda, że ​​wydaje się nie działać z moim telefonem.

#23 ·
Dzięki wszystkim za tę wspaniałą dyskusję. Trochę się wstydzę, że wczoraj przez chwilę słuchałem muzyki na 35 głośności, ale system dźwiękowy jest naprawdę dobry dla Hondy.

Zazwyczaj jeżdżę z głośnością między 20 a 30. Na razie mam Bass +1 i dźwięk przestrzenny,

Może w pewnym momencie poszukam moda, aby uzyskać bezpośrednie USB C do systemu dźwiękowego. Szkoda, że ​​wydaje się nie działać z moim telefonem.
USB C do systemu dźwiękowego działa dobrze. Używam pendrive'a 64 GB.

#25 ·
Czy przetwornik DAC byłby w ogóle korzystny przy użyciu USB-C? Nie jestem zbyt dobrze zorientowany w konfiguracjach audio
Przetwornik DAC, z definicji, konwertuje sygnał cyfrowy na analogowy, więc potrzebujesz wejścia analogowego do swojego wzmacniacza.

#26 ·
Mam system Bose w moim '25 Si. Miałem lepsze i gorsze głośniki w moich samochodach. Miło jest mieć przyzwoicie brzmiący system. Niektórzy uwielbiają Bose, inni go nienawidzą. Dla mnie jest w porządku, ale gorzej brzmiący system byłby czarnym punktem przeciwko kupowaniu tego samochodu.

Moje ustawienia:
  • Mam wyważenie i fader wyśrodkowane.
  • Tony wysokie są podkręcone o 2-3 kreski.
  • Średnie są podkręcone o 1-2 kreski.
  • Bas jest podkręcony o 3-4 kreski.
Zazwyczaj używam Apple CarPlay. Jeśli mój telefon jest podłączony, używam gniazda ładowarki, a nie gniazda połączenia przewodowego. Być może ten przewodowy poprawiłby dźwięk, ale szczerze mówiąc, to dość głośny samochód z powodu szumu drogowego. Nie sądzę, żebym zauważył bardzo niewielką poprawę jakości dźwięku.

Ponadto - i to zabrzmi dziwnie - jestem muzykiem i bardziej zależy mi na treści muzyki niż na jakości jej dźwięku. To prawdopodobnie nie ma sensu dla większości ludzi, ale taki już jestem.

Głośność moich głośników wynosi prawdopodobnie średnio 15-16. To 12-15 na lokalnych drogach i ulicach miejskich oraz 15-20 na autostradzie. Nie wiem, jak głośno jest uważane za niebezpieczne dla twojego systemu głośnikowego, ale prawdopodobnie trzymałbym się poniżej 30 przez większość czasu, częściowo po to, by oszczędzić słuch.

#27 ·
,
Nowy członek tutaj — pierwszy raz kupujący nowy samochód, ale dożywotni właściciel Hondy! Miałem Hondy od 16 roku życia i właśnie odebrałem 2025 Civic Touring. Jak na razie bardzo mi się podoba.

Kontaktuję się, ponieważ jestem ciekaw, jak ludzie konfigurują swój system dźwiękowy Bose.
• Jakich ustawień EQ wszyscy używacie?
• Czy używanie CarPlay (przewodowe lub bezprzewodowe) w porównaniu z Bluetooth robi zauważalną różnicę w jakości dźwięku?
• Czy wejście USB (Type-C) brzmi jeszcze lepiej niż CarPlay/Bluetooth?
Obecnie używam -1 Treble, +2 Bass. Jestem przyzwyczajony do bardziej basowego dźwięku (pochodzi z '05 Camry XLE z JBL), i ogólnie konfiguracja Bose brzmi świetnie — ale chcę ją dopasować do najlepszej ogólnej jakości, a nie tylko głośności.

Również dla tych, którzy mają system Bose dłużej:
• Jaki poziom głośności jest uważany za bezpieczny, aby uniknąć długotrwałych uszkodzeń?
• Zazwyczaj słucham przy głośności 25–30, czasami do 35, jeśli piosenka wymiata — czy jestem wystarczająco ostrożny?

Doceniam wszelkie rady lub rekomendacje dotyczące ustawień, którymi możecie się podzielić. Z niecierpliwością czekam na dołączenie do społeczności!
Dzięki, Vincent
System Bose brzmi dla mnie w porządku, ale pytania o ustawienia dźwięku prawdopodobnie niewiele ci pomogą, ponieważ różne gatunki muzyki generalnie nadają się do różnych profili dźwiękowych, a nawet gdy są takie same/podobne, różni ludzie mają swoje indywidualne preferencje.

Jeśli chodzi o najlepszą jakość dźwięku - zawsze będzie to połączenie przewodowe w stosunku do rozwiązania bezprzewodowego, ponieważ przepustowość i potencjalne zakłócenia są niższe przy połączeniu fizycznym.

ALE prawdopodobnie nie robi to żadnej zauważalnej różnicy w środowisku takim jak pojazd, w którym masz tak dużo zakłóceń.

Nawet w domu z dobrej jakości słuchawkami lub IEM-ami zazwyczaj mam trudności lub nie potrafię dostrzec różnicy między bezstratnym a dobrym kodowaniem vbr przy, powiedzmy, 320 kbs.

Więc dla mnie - uruchom ustawienia, które brzmią dla ciebie najlepiej i połącz się za pomocą tego, co jest najwygodniejsze.

#29 · (Edited)
2024 Sport Touring 1.5L mt hatchback. Nigdy nie udało mi się uruchomić pendrive'a USB (50% moich piosenek brakowało, listy odtwarzania nie działały, brak sortowania według tytułu, wykonawcy, albumu, gatunku). Instrukcja obsługi Hondy twierdzi, że działa, ale nigdy tak się nie stało po wielu miesiącach prób. Więc używam starego iPoda Touch, który według instrukcji jest również obsługiwany (https://www.civic11forum.com/posts/75782/).

#30 ·
bose CenterPoint powinno być wyłączone, jeśli chcesz, aby brzmiało tak, jak zamierzyli producenci i inżynierowie dźwięku. Z włączonym bose centerpoint NIE ma różnicy między L R lub przód i tył, wszystkie są takie same.

Bezprzewodowe vs. połączone audio, chyba że używasz wysokiej jakości plików źródłowych, nie zrobi to żadnej różnicy, a nawet jeśli używasz, różnica prawdopodobnie nie będzie zauważalna i nie zapominajmy, że kabina samochodu nie jest środowiskiem izolowanym akustycznie. Ogólnie rzecz biorąc, jakość dźwięku Bluetooth może być bardzo dobra, najwięksi producenci i muzycy na świecie używają niestandardowych słuchawek dousznych Bluetooth w studiu i na scenie.

#31 ·
bose CenterPoint powinien być wyłączony, jeśli chcesz, aby brzmiał tak, jak zamierzali producenci i inżynierowie dźwięku. z bose centerpoint WŁĄCZONYM, nie ma różnicy między L R lub przód i tył, wszystkie są takie same.

audio bezprzewodowe vs. przewodowe, chyba że używasz wysokiej jakości plików źródłowych, nie zrobi to żadnej różnicy, a nawet jeśli tak, różnica prawdopodobnie nie będzie zauważalna i nie zapominajmy, że kabina samochodu nie jest środowiskiem akustycznie izolowanym. jako szerszy punkt, jakość dźwięku Bluetooth może być bardzo dobra, najwięksi producenci i muzycy na świecie używają niestandardowych słuchawek dousznych Bluetooth w studiu i na scenie.
Bose centerpoint zwiększa różnicę między lewą i prawą stroną w moim samochodzie.